Ιδρύθηκε στη Μελβούρνη ένα "μικρό" Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη ξεκίνησε τον περασμένο μήνα μια μακρόχρονη και ουσιαστική συνεργασία με το Hellenic Museum της Μελβούρνης, ένα μουσείο που εκπροσωπεί τον ελληνικό πολιτισμό στην πόλη με τη μεγαλύτερη κοινότητα της ομογένειας παγκοσμίως.

Η έκθεση με τίτλο Gods, Myths and Mortals: Greek Treasures Across the Millennia from the Benaki Museum, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεταφέρει στην αυστραλιανή μεγαλούπολη ένα “μικρό” Μουσείο Μπενάκη

και προσφέρει μια ευσύνοπτη αλλά συνολική εικόνα της διάρκειας του ελληνικού πολιτισμού. Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα οκτώ σχεδόν χιλιετιών, που προέρχονται, τόσο από τον ελλαδικό χώρο όσο και από περιοχές όπου ρίζωσε ο ελληνικός πολιτισμός. Οι επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη επέλεξαν 201 αντικείμενα από όλες τις ελληνικές συλλογές του Μουσείου: σκεύη, αγγεία, ειδώλια, αγαλματίδια και κοσμήματα της προϊστορικής, αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εκκλησιαστικά σκεύη, εικόνες, χειρόγραφα, ευαγγέλια και ιερατικά άμφια της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου, κεντήματα, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, λιθανάγλυφα, κοσμήματα και φορεσιές της εποχής της τουρκοκρατίας, εκδόσεις και έγγραφα του Αγώνα, κειμήλια των αγωνιστών του ’21, αντικείμενα με φιλελληνικές παραστάσεις και απεικονίσεις σκηνών του αγώνα από ευρωπαίους καλλιτέχνες.

Το “μικρό” Μουσείο Μπενάκη θα παραμείνει στη Μελβούρνη για πέντε χρόνια (με δυνατότητα παράτασης) ενώ η έκθεση είχε θερμή ανταπόκριση από τους κατοίκους της Μελβούρνης και ιδιαίτερα από την Ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας. Στα εγκαίνιά του παραβρέθηκαν ο Κυβερνήτης της Βικτώρια Dr Denis Napthine, ο Υπουργός Σχεδιασμού, Πολιτισμικών Υποθέσεων και Δικαιωμάτων Matthew Guy, ο Πρόεδρος του Hellenic Museum of Melbourne Χάρης Σταμούλης, ο διευθυντής του Γιάννης Τατούλης, η αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Ειρήνη Γερουλάνου και ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Παύλος Γερουλάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ο Κόκορας», το πρώτο θεατρικό σήριαλ μέσα σε εστιατόριο

Έκθεση με φωτογραφίες του Αγίου Όρους

Ιδέες για το στρώσιμο του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού (ΦΩΤΟ)

Μοναδικά τα νέα ευρήματα από τον ασύλητο τάφο στη Βεργίνα (ΦΩΤΟ)

Σταματάει το χορό η διασημότερη χορεύτρια του κόσμου

Ελληνικά αριστουργήματα βγαίνουν σε δημοπρασία στο Λονδίνο

Δημαρχίνα πάτησε αρχαίο ψηφιδωτό με τα... τακούνια της (ΦΩΤΟ)!

Βρέθηκαν 49 μυκηναϊκά αγγεία στην Αλικαρνασσό (ΦΩΤΟ)

Η Αθήνα τιμάει τον Ελ Γκρέκο με 5 εκθέσεις

Η οικία του Άγγελου Σικελιανού γίνεται Μουσείο

Keywords
Τυχαία Θέματα