Η σύλληψη του Οτσαλάν 16 χρόνια πριν στην Ελλάδα (VIDEO)

Δεκαέξι χρόνια πριν τέτοια ημέρα ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτζαλάν έπεφτε στα χέρια των Τούρκων. Πρωταγωνιστής του δράματος ένας πράκτορας της ΕΥΠ που είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τους Κούρδους και τον ηγέτη τους.

Ο Σάββας Καλεντερίδης συνόδευε τον Οτζαλάν στην εναέρια περιπλάνησή του σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου. Στην Κένυα παίχτηκε η τελευταία πράξη του δράματος . Ο Σάββας Καλεντερίδης σε τρία λεπτά αναλύει ποιοι ευθύνονται για την ατυχέστατη κατάληξη της υπόθεσης Οτζαλάν.

Δείτε το βίντεο:

Το χρονικό

16/1: Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν μη αντέχοντας άλλο τις ανεπίσημες πιέσεις της ιταλικής κυβέρνησης φεύγει από την Ιταλία.

27-28/1 : Ο Κούρδος ηγέτης βρίσκεται στην Ρωσία, όπου και κινδυνεύει από την ρωσική μαφία, η οποία έχει έλθει σε συνεννόηση με το τουρκικό κράτος, προκειμένου να εισπράξει το ποσό, με το οποίο η Τουρκία επικήρυξε τον ΑΠΟ. Εφ' όσον δεν υπάρχει άλλη χώρα πρόθυμη να τον δεχτεί, , αποφασίζει να έρθει κρυφά στην Ελλάδα, ώστε τουλάχιστον να μην κινδυνεύει η ζωή του. Για λόγους ασφαλείας, δεν ενημερώνετε καμιά αρχή οποιασδήποτε χώρας και κανένα πρόσωπο πέρα από αυτά που ήταν απολύτως απαραίτητα για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος.

29/1: Ο ΑΠΟ φτάνει στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον κ. Ναξάκη και δυο στελέχη του ΡΚΚ. Οι τέσσερις επιβάτες διασχίζουν την αίθουσα VIP του αεροδρομίου του Ελληνικού , ξεγελώντας τον έλεγχο διαβατηρίων. Ο Οτσαλάν και οι συνοδοί του, μεταβαίνουν στην οικία της συγγραφέως κ. Βούλας Δαμιανάκου στην Νέα Μάκρη, η οποία ως την τελευταία στιγμή ήταν ανενημέρωτη για την όλη επιχείρηση.

30/1: Ο Θ. Πάγκαλος, επικοινωνεί με τον Α. Ναξάκη, και κανονίζει συνάντηση με κρατικούς παράγοντες στο σπίτι του δεύτερου. Στο ραντεβού εμφανίζεται όμως ο αρχηγός της ΕΥΠ Μ. Σταυρακάκης. Αποφασίζεται η μετάβαση του Κούρδου ηγέτη στην Ολλανδία μέσω Λευκορωσίας.

1/2: Μετά από αναμονή μισής μέρας στο αεροδρόμιο του Μινσκ για αεροπλάνο που θα μεταφέρει τον ΑΠΟ στην Ολλανδία, ο Κούρδος ηγέτης επιστρέφει στην Ελλάδα. Προηγήθηκε η άρνηση του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών, να δεχθεί τον ΑΠΟ στην χώρα του, άρνηση η οποία διαβιβάστηκε στον Θ. Πάγκαλο.

2/2: Αναχώρηση από Ελλάδα για Κένυα. Διαβιβάζεται μήνυμα στον Έλληνα πρέσβη στο Ναϊρόμπι ότι θα έλθουν κάποιοι επώνυμοι για σαφάρι, και να φροντίσει να βρει τζιπ και κάποιο αγρόκτημα στην ζούγκλα! Αργότερα ο πρέσβης δηλώνει : " …Κακώς τον φέρανε στην Κένυα! Αν με είχαν ρωτήσει θα τους έλεγα όχι, διότι στις 7 Αυγούστου είχε σκάσει μια βόμβα και είχε πολλούς νεκρούς. Από τότε το Ναϊρόμπι ήταν το κέντρο του ενδιαφέροντος των μυστικών υπηρεσιών …"

4/2: Επικοινωνία με την Αθήνα. Δίνεται η εντολή να φύγει ο ΑΠΟ από την πρεσβεία . " Πού να τους πάμε ;" " Έξω από την πρεσβεία, πηγαίνετε τους για σαφάρι" είναι η απάντηση-σοκ .

5/2: Ο πρόεδρος τους Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ μεταβαίνει στην ’γκυρα. Διαρρέουν πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η σύλληψη του ΑΠΟ. Ο Κούρδος ηγέτης, αποφασίζει την υποβολή αίτησης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.

7/2: Προ του αδιεξόδου, ο κ. Κωστούλας προτείνει στον ΥΠΕΞ να εξεταστούν ως κατάλληλος τόπος διαφυγής του Οτσαλάν οι Σεϋχέλλες. Έλληνας επιχειρηματίας κάνει τις διαπραγματεύσεις. Εκεί εμφανίζεται πρόβλημα : Η κυβέρνηση των Σεϋχέλλων ζητάει χρήματα . Υπάρχουν ;

9/2: Έλληνας επιχειρηματίας αναχωρεί για τις Σεϋχέλλες.

10/2: Φθάνουν στην πρεσβεία δύο κοπέλες , συνεργάτιδες του Οτσαλάν. Η Ντιλάν, είναι παλιό στέλεχος του ΡΚΚ και υπεύθυνη του της οργάνωσης για την Κύπρο.

12/2: Καταφθάνει στο Ναϊρόμπι ο δικηγόρος του ΑΠΟ, Φάϊλος Κρανιδιώτης για να εξεταστούν οι νομικές πτυχές της αίτησης χορήγησης ασύλου. Λαμβάνεται απάντηση από τις Σεϋχέλλες, οι οποίες ζητούν 10 εκατομμύρια δολάρια για να δεχτούν τον Κούρδο ηγέτη.

13/2: Οι πιέσεις από την Ελλάδα για να εκδιωχθεί ο Κούρδος ηγέτης από την πρεσβευτική κατοικία εντείνονται . Προτείνεται από την Ελλάδα η μεταφορά του ΑΠΟ στην ορθόδοξη εκκλησία του Ναϊρόμπι. Ακολουθούν απερίγραπτες σκηνές: Η Ντιλάν βγάζει πιστόλι και απειλεί να αυτοκτονήσει. Η επιχείρηση αναβάλλεται .

14/2: Φτάνει στην πρεσβευτική κατοικία δεύτερο κλιμάκιο της ΕΥΠ το οποίο αποτελείται από τέσσερις άντρες με εντολή να υλοποιήσουν το σχέδιο απομάκρυνσης του Οτσαλάν , υπό το πρόσχημα της προστασίας της οικίας.

15/2: Ο Έλληνας πρέσβης καλείται επειγόντως στο κενυατικό ΥΠΕΞ , και δέχεται προειδοποίηση να διώξει τον Οτσαλάν , αλλιώς δεν μπορούν να του εγγυηθούν τίποτα. Επιχειρεί να κάνει τον ανήξερο, αλλά του δείχνουν ένα πακέτο φωτογραφιών του Οτσαλάν στον κήπο του. Στο μεταξύ οι Κενυάτες διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να παρέχουν αεροπλάνο για την μεταφορά του Κούρδου ηγέτη , πρώτα στο Κάιρο και στην συνέχεια στην Ολλανδία. Ο πρέσβης μεταφέρει στον Οτσαλάν τους ενδοιασμούς του για τις ειλικρινείς προθέσεις της Κένυας κι εκείνος, κάτω από την διπλή πίεση , Αθήνας και Ναϊρόμπι, αναγκάζεται να συμβιβαστεί. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από πέντε κενυατικά οχήματα με Κενυάτες οδηγούς βρίσκεται έξω από την πρεσβευτική κατοικία. Ο Οτσαλάν μπαίνει στο τρίτο. Ο πρέσβης, ο Σ. Καλεντερίδης και η Ντιλάν κινούνται να μπουν στο ίδιο όχημα. "Όχι" λένε κατηγορηματικά οι Κενυάτες και μετά τη σχετική φασαρία γίνεται τελικά αυτό που θέλουν. Στα μισά της διαδρομής, το αυτοκίνητο με τον Οτσαλάν παρεκκλίνει και μπαίνει παράνομα σ' ένα δρόμο. Σε 3 λεπτά, Έλληνες και Κούρδοι συνεργάτες του Οτσαλάν έχουν μείνει μόνοι τους στη μέση του δρόμου. Η Αθήνα δίνει την τελευταία εντολή : απεμπλοκή ! Ο πρέσβης και ο ταγματάρχης σοκαρισμένοι φωνάζουν για την απαγωγή του Κούρδου ηγέτη : "Απεμπλοκή" επιστρέφει η φωνή από το δορυφορικό τηλέφωνο. Πηγή: www.agrino.org

Keywords
Τυχαία Θέματα