Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ρεαλισμό

Του Βασίλη Φεύγα
Πολιτικού επιστήμονα, Σύμβουλου στρατηγικής και επικοινωνίας

Παρακολούθησα τη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα. Αν μη τι άλλο επιβεβαίωσε αυτό που είχε διαφανεί τόσο στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, όσο και στην ομιλία του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης. Τι δηλαδή; Την στροφή του σε πιο ήπιους τόνους όσον αφορά την κριτική του απέναντι στο μνημόνιο

και την τρόικα.
Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόζεται στην δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, καθώς γνωρίζει ποια είναι τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών. Και γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλά από όσα έλεγε στο παρελθόν είναι ανεδαφικά και ανεφάρμοστα. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο κ. Τσίπρας είπε ότι η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ένας περίπατος στην εξοχή, μίλησε για βιώσιμη συμφωνία και για εμάς, αλλά και για τους εταίρους, όπως και για ενίσχυση των αδυνάτων σε καθεστώς "δημοσιονομικής ισορροπίας".

Άλλωστε προς την κατεύθυνση της προσαρμογής κινούνται και οι υψηλόβαθμες επαφές στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις λεγόμενες αγορές και τα διεθνή funds. Επί της ουσίας η απόφαση για στροφή σε πιο ρεαλιστικές θέσεις έχει ληφθεί.

Εκείνο που έχει σημασία να παρατηρήσουμε είναι τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχουν στελέχη που εκπροσωπούν τις λεγόμενες «συνιστώσες». Τα στελέχη αυτά δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως για την επιχειρούμενη ρεαλιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Και το πιο σημαντικό: δεν εκπροσωπούν ισχνές μειοψηφίες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αντιδρούν στη σημερινή κυβερνητική πολιτική και στράφηκαν προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευελπιστώντας ότι θα κερδίσουν, όσα έχουν χάσει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η ολοκλήρωση της στροφής σε πιο ρεαλιστικές λύσεις είτε μερικά έως τις εκλογές, είτε συνολικά αν κερδίσει τις εκλογές θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα απογοητευμένων ψηφοφόρων. Προς τα που θα στραφούν αυτοί οι ψηφοφόροι; Ίσως προς τα άκρα και εδώ είναι το επικίνδυνο του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει χρόνο για να ολοκληρώσει τη στροφή του. Και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή του προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία, ώστε και η χώρα να μην μπει σε περιπέτειες και ο ίδιος να πάρει την στροφή με χαμηλότερη ταχύτητα. Διαφορετικά ο κίνδυνος του εκτροχιασμού είναι ορατός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κουβέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τον Παπανδρέου...

Ντόρα Μπακογιάννη: "Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό προσωπικό της χώρας" (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Παναγιώτης Μελάς: "Το σκέφτομαι για επιστροφή στη ΝΔ" (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Στα βήματα του... Γιώργου Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης

Keywords
Τυχαία Θέματα