Η Πετροβα του ΔΝΤ που θέλει κατασχέσεις περιουσιων

Του Γ.Ι.Δημητρομανωλάκη

Προ ημερών, στην περίφημη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, το στέλεχος του ΔΝΤ και ένα από τα «κορίτσια» του ψυχρού Δανού Πολ Τόμσεν, η Ιβα Πέτροβα, έκανε μια κίνηση που αιφνιδίασε και εξόργισε υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Η Βουλγάρα τεχνοκράτης του ΔΝΤ, με ετήσιες αποδοχές 300.000 δολαρίων, κρατώντας ένα χαρτί στο χέρι παρουσίασε

στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία δεν πρόκειται να αποφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στο Δημόσιο στον εκτιμώμενο χρόνο.

Αυτό που υποστήριξε ήταν ότι «οι φορολογούμενοι μπορεί να συμφωνούν με μια ρύθμιση, όμως στη συνέχεια οι περισσότεροι από αυτούς την αγνοούν και δεν πληρώνουν». Υπενθύμισε, επίσης, στο κυβερνητικό κλιμάκιο ότι «μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει συμφωνία εδώ και δύο χρόνια ότι απαγορεύονται τέτοιου είδους συμφωνίες και ότι οι φορολογικές οφειλές πρέπει να πληρώνονται το αργότερο μέσα σε 12 μήνες από τη στιγμή που εκκαθαρίζονται».

Επί της ουσίας, η Πέτροβα μαζί με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος επίσης ήταν ειρωνικός στα σχόλιά του, εγείρουν τα μεγαλύτερα εμπόδια για την περίφημη ρύθμιση των 100 δόσεων και θέτουν σε απειλή την κυβερνητική συνοχή.

ΤΑ PRADA.

Η Ιβα Πέτροβα δεν είναι μια τυχαία γυναίκα. Είναι μέλος της τριμελούς ομάδας των «Αγγέλων του Τόμσεν». Οι άλλες δύο κυρίες που απαρτίζουν την ομάδα είναι η Κινέζα Χούι Τζιν και η Γαλλίδα Μόργκαν Γκιγιού. Πρόκειται για τρεις γυναίκες-διαβόλους, όπως τις ονομάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Με εξαιρετικές σπουδές στις ΗΠΑ, έχουν ετήσιες αποδοχές πέριξ των 300.000 δολαρίων η κάθε μία.

Προσέχουν πολύ το ντύσιμό τους (προτιμούν Prada) και τη διατροφή τους. Οπως λένε όλοι όσοι τις έχουν συναντήσει, είναι μια αδυσώπητη ομάδα τεχνοκρατών της τρόικας, που θυμίζουν περισσότερο «κεφαλοκυνηγούς», αφού εφαρμόζουν τις πιο αυστηρές μεθόδους έναντι των φορολογουμένων. Είναι το μάτι και το αυτί του Τόμσεν και μάλιστα πολλές φορές κάνουν αυτοψία σε όλες τις μεγάλες Εφορίες της χώρας και δίνουν εντολές.

Επί της ουσίας, ο έλεγχος όλου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας έχει περιέλθει «στις κυρίες με τα Prada». Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος μεταξύ της Πέτροβα και στελέχους του υπουργείου Οικονομικών προ μηνών, όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει τις 100 δόσεις. Σε κάποια σύσκεψη η Πέτροβα τσακώθηκε με στέλεχος του υπουργείου. Ο διάλογος είχε ως εξής: Πέτροβα: Δεν μπορείτε να καθιερώσετε 100 δόσεις. Εχετε συμφωνήσει ότι οι οφειλές στην Εφορία θα καταβάλλονται το αργότερο σε 12 μηνιαίες δόσεις. Στέλεχος: Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν έχουν λεφτά. Πέτροβα: Αυτό είναι πρόβλημα του φορολογούμενου. Εχετε συμφωνήσει στο δόγμα: «Να κατάσχονται περιουσίες και λογαριασμοί». Αυτό να κάνετε.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

Ο πρώην επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόµσεν, εμπιστεύεται απόλυτα την Πέτροβα και της έχει δώσει απεριόριστες εξουσίες. Είναι τόσο τυπική (έως εκνευριστική) στη δουλειά της, ώστε ζητά να διαβάσει ακόμα και παλαιότερους νόμους των μνηµονιακών ημερών, προκειμένου να καταλάβει την ελληνική πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του έτους, μετά από 12 μήνες παραμονής στην Ελλάδα, αποχώρησε για λίγους μήνες, επανήλθε όμως στο τέλος του καλοκαιριού. Το γεγονός ότι επιμένει σε ακραία θέματα (όπως ότι δεν καταλαβαίνει την υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών) έχει προκαλέσει ήδη πολλές τριβές με κάποιους εκ των συνεργατών Ελλήνων υπουργών και αξιωματούχων της κυβέρνησης. «Εχει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και ζητάει παράλογα πράγματα», λένε πολλοί που τη συναντούν καθημερινά. Ομως, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η Πέτροβα είναι υπέρμαχος των υψηλών αμοιβών για τους ελεγκτές της Εφορίας. Η ίδια υποστηρίζει ότι οι μισθοί, ειδικά για όσους κάνουν καθημερινά ελέγχους, πρέπει να διαφοροποιούνται από εκείνους των υπολοίπων εφοριακών και να είναι σημαντικά υψηλότεροι.

Η... παγερή Χούι Τζιν

Τυπική έως εκνευριστική είναι η Αμερικανοκινέζα Χούι Τζιν, η οποία αρνείται να δει την ελληνική πραγματικότητα, καθώς βλέπει μόνο αριθμούς και στόχους και την αφήνουν παγερά αδιάφορη τα επιχειρήματα των Ελλήνων συνομιλητών της. Αδιαφορεί για το φορο-τσουνάµι που ήδη πλήττει τους Ελληνες πολίτες και υποστηρίζει ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι αύξησης των δημοσίων εσόδων. Προ μηνών μάλιστα δεν είχε διστάσει να προτείνει μια καινοφανή ιδέα: «Να φορολογηθούν με ένα εφάπαξ ποσό τα Ι.Χ. αυτοκίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν παραδώσει τις πινακίδες». Προφανώς κάποιος Ελληνας σύμβουλος του ∆ΝΤ είχε αυτή την ιδέα, καθώς στο υπουργείο θεωρούν απίθανο η Κινέζα να προσαρμόστηκε τόσο γρήγορα στα δεδομένα της Ελλάδας. Για την ακρίβεια, η πρόταση περιελάμβανε τη φορολόγηση των αυτοκινήτων ως πάγιων περιουσιακών στοιχείων, ασχέτως αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας λόγω αδυναμίας πληρωμής τελών κυκλοφορίας και καυσίμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα