Η νέα ζωή του Γιώργου Προβόπουλου

Του Σωτήρη Πίκουλα, εφημερίδα Παραπολιτικά

Σελίδα στη ζωή του έχει γυρίσει ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Ετσι, τα φώτα της δημοσιότητας, οι επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων και η πορεία της ελληνικής οικονομίας πλέον δεν υπάρχουν στην καθημερινότητά του. Ο κ. Προβόπουλος, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, μιας και πλέον ασχολείται με την παραγωγή ελαιολάδου, αλλά και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ολα ξεκίνησαν όταν η σύζυγός του, Ευδοκία, άρχισε να παρακολουθεί σεμινάρια ελαιοκομίας, τα οποία διοργανώνει κατά

καιρούς το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Ευ. Προβοπούλου βρήκε πολύ ενδιαφέρον το περιεχόμενό τους και συνέχισε την ενασχόλησή της με τον ακμάζοντα αυτό κλάδο στην Ελλάδα. Τα συγκεκριμένα σεμινάρια θεωρούνται αρκετά εξειδικευμένα και τα διοργανώνουν καταρτισμένοι γεωπόνοι του υπουργείου. Διαρκούν έξι μήνες και αφορούν όλα τα στάδια της ελαιοκομίας (σ.σ.: τη φύση του ελαιολάδου, τη βιολογική αξία του, όλες τις μεθόδους ανάλυσής του, τις πιθανές νοθείες και αλλοιώσεις που υφίσταται κ.ά.). Τα μαθήματα δεν πήγαν χαμένα…

ΣΤΟ ΚΑΨΑΛΙ

Ο Γιώργος Προβόπουλος και η γυναίκα του, πριν από 15 χρόνια, είχαν αγοράσει μια έκταση πολλών στρεμμάτων στα Κύθηρα, έξω από το Καψάλι, στην οποία υπάρχει ένα κτίσμα, το οποίο αργότερα ανακαινίστηκε και έγινε μια σύγχρονη και καλαίσθητη βίλα.
Η γη στα Κύθηρα είναι από τις πιο φθηνές της αγοράς, ενώ το νησί είναι αρκετά προσιτό για όλους, με φυσικές ομορφιές, και απευθύνεται σε όσους θέλουν ήσυχες και ποιοτικές διακοπές.
Το οικόπεδο, όταν αγοράστηκε, είχε μόλις 30 με 40 δέντρα ελιάς. Το ζευγάρι, σαν να είχε προβλέψει το μέλλον, αποφάσισε να φυτέψει άλλα 350 ελαιόδεντρα. Για τους γνώστες της ελαιοκομίας, το δέντρο της ελιάς, για να «γίνει» και να μπορεί να βγάλει λάδι και καρπούς, χρειάζεται περίπου 10 χρόνια.
Ο κ. Προβόπουλος αρκετές φορές, λόγω του κουραστικού περιβάλλοντος των τραπεζών και κυρίως των πρόσθετων υποχρεώσεών του εξαιτίας της κρίσης στην Ελλάδα, αναζητούσε μια άλλη ζωή, πιο ήρεμη και παραγωγική. Γι’ αυτό, η αγορά των ελαιοδέντρων, όπως παραδέχεται ο ίδιος, ήταν μια επένδυση για το μέλλον από όλες τις σκοπιές.
Ο πρώην διοικητής της ΤτΕ δεν γνώριζε την τέχνη της ελαιοκομίας τόσο καλά και ουσιαστικά στα μυστικά της τον μύησε η γυναίκα του. Στην αρχή εκείνος απλώς βοηθούσε, έκανε δηλαδή τις χαμαλοδουλειές, όπως οι υπόλοιποι εργάτες, οι οποίοι δούλευαν εποχιακά, όταν κλαδεύονται τα ελαιόδεντρα. «Πλέον, χειρίζομαι άψογα το ηλεκτρικό κλαδευτήρι», λέει ο κ. Προβόπουλος στα «Π», πράγμα που φαίνεται και στη φωτογραφία. Σιγά-σιγά, ο πρώην τραπεζίτης έμαθε τα πάντα. Ποιες ελιές είναι για ελαιοτριβείο και ποιες είναι οι «επιτραπέζιες», δηλαδή για βρώση, κ.ά. Πλέον, δηλώνει λάτρης της βρώσιμης ελιάς, την οποία τιμάει σε σχεδόν όλα τα γεύματά του, αλλά και του δικού λαδιού, το οποίο χρησιμοποιεί σε όλα τα φαγητά, κυρίως στα λαδερά. Συνολικά, κάθε έτος παράγει 500 κιλά λάδι, από το οποίο μεγάλη ποσότητα συσκευάζει και το κρατάει για δική του χρήση, ενώ το άλλο το μοιράζει στην οικογένειά του και στους ανθρώπους του νησιού που τον βοηθούν στο μάζεμα.
Ο κ. Προβόπουλος πηγαίνει συχνά στα Κύθηρα. Η βίλα του είναι σε ένα από τα πιο ωραία σημεία του νησιού και έχει απαράμιλλη θέα. Απέναντί της βρίσκεται το γραφικό κάστρο του Καψαλίου και ένα μικρό νησί, που λέγεται Χύτρα, διότι, όπως λέει ο τραπεζίτης, «τον χειμώνα βρίσκεται μόνιμα ένα σύννεφο από πάνω του». Οσον αφορά το κτίσμα που βρίσκεται μέσα στο οικόπεδο του πρώην διοικητή και το εκκλησάκι, είναι χαρακτηριστικό ότι οι κάτοικοι του νησιού μιλούν για αυτά με θαυμασμό.

Παρεμβάσεις μέσω Facebook

Ο Γιώργος Προβόπουλος στη νέα του ζωή αποφεύγει τις... βαριές πολιτικές συζητήσεις, γι’ αυτό και, τελειώνοντας τη θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος, έκοψε τις δημόσιες παρεμβάσεις και την αρθρογραφία στις εφημερίδες. Παραδέχεται, βέβαια, ότι συνομιλεί για την ελληνική οικονομία με φίλους και γνωστούς. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να μη διατυπώνει τις απόψεις του, αφού κάποτε ήταν το Νο 1 του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μάλιστα, από τότε που παρέδωσε τα ηνία στον Γιάννη Στουρνάρα έχει δημιουργήσει προσωπική ιστοσελίδα στο Facebook και κάνει χαλαρές παρεμβάσεις, σχολιάζοντας την επικαιρότητα και ποστάροντας άρθρα -κυρίως οικονομικού περιεχομένου- από τα διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Προβόπουλος δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, θεωρώντας ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ενώ σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να λειτουργήσουν καταλυτικά για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα