Η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο

Του Βασίλη Ταμπουρατζή

Οι δηλώσεις του Βούτση για την αδυναμία πληρωμής του ΔΝΤ έγιναν πρωτοσέλιδο στον ευρωπαϊκό τύπο της Δευτέρας. Οι απειλές Λαφαζάνη στην Κεντρική Επιτροπή εγκλωβίζουν τον Πρωθυπουργό και παγιδεύουν τις όποιες προοπτικές της συμφωνίας. Οι σημερινές δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, πιστοποιούν το γεγονός ότι περπατάμε πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

κατεβάζει τους τόνους, εκφράζει για μία ακόμα φορά την αισιοδοξία του για συμφωνία και δηλώνει ότι θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας «στον βαθμό που μπορούμε».

Η συμφωνία είναι αναγκαία όσο ποτέ. Αλλά δεν είναι σίγουρη. Η οικονομική ασφυξία και η αβεβαιότητα πνίγουν την πραγματική οικονομία. Τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5 δις ευρώ που πρέπει να πάρουμε, κάνουν το email Χαρδούβελη να φαντάζει σαν μια ωραία βόλτα στην ακρογιαλιά. Οι προτάσεις της κυβέρνησης θα είναι ένα τσουνάμι νέων φόρων που θα γονατίσουν ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει τα δύσκολα (ασφαλιστικό και εργασιακά) για τον Σεπτέμβριο, με τους εταίρους να αντιδρούν. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση σύρεται σε δύσκολες αποφάσεις.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Από το να καταλήξουμε σε μία καταρχήν συμφωνία και να περάσει από τη Βουλή μέχρι να συμβεί το οποιαδήποτε ατύχημα και η χώρα να χτυπήσει σε τοίχο.

Keywords
Τυχαία Θέματα