Η φιλοσοφία του Δημήτρη Αβραμόπουλου!

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το 2013 βρήκε το υπουργείο Εθνικής Αμύνης σε μία από τις πιο άσχημες περιόδους της ιστορίας του, λόγω των δραματικών περικοπών που έχουν επιβληθεί σε αυτό και στις Ενοπλες Δυνάμεις, εξαιτίας του Μνημονίου, και έχουν άμεσο αντίκτυπο στο προσωπικό και στα διατιθέμενα μέσα. Μια χρονιά κατά την οποία βασική επιδίωξη ήταν η βελτίωση των όρων και συνθηκών διαβιώσεως του προσωπικού και η συντήρηση των διατιθέμενων μέσων, στο πλαίσιο των εξαιρετικά «σφικτών» κονδυλίων.

Στις 24 Ιουνίου 2013, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβερνήσεώς του, στο πλαίσιο του οποίου ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Αμύνης στον Δημήτρη Αβραμόπουλο (σ.σ.: ήταν υπουργός Εξωτερικών), τοποθετώντας παράλληλα αναπληρώτρια υπουργό τη Φώφη Γεννηματά και υφυπουργό τον Θανάση Δαβάκη.

ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ. Η βασική φιλοσοφία του νέου υπουργού συνοψίζεται σε μία φράση: «Η Ελλάδα αλλάζει» και με αυτό ως γνώμονα έχει επιφέρει μία σημαντική αλλαγή, πρώτιστα στη διάθεση του προσωπικού, που βλέπει την πολιτική ηγεσία να το σέβεται και να του απονέμει σε κάθε περίπτωση -τουλάχιστον- τα εύσημα για τον κόπο του, «ξανανοίγοντας» τις Ενοπλες Δυνάμεις προς τον ελληνικό λαό, για να γνωρίζει επιτέλους πού πάνε αυτά τα λίγα χρήματα που διατίθενται τώρα γι’ αυτό.

Το συγκεκριμένο γεγονός σε συνδυασμό με την πλήρη και φανερή προβολή «προς τα έξω» του λεγόμενου «Δόγματος Κωσταράκου», το οποίο έχει εντατικοποιήσει την εκπαίδευση του προσωπικού στον υπερθετικό βαθμό, με χρήση πραγματικών πυρομαχικών που πλησιάζουν το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής, έχουν προσδώσει μια διαφορετική δυναμική στις Ενοπλες Δυνάμεις στο τέλος του 2013.

ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, και κατ’ επέκταση για τον ΥΕΘΑ, είναι, όταν ανακάμψει η οικονομία, να αποκατασταθεί στο μέτρο του δυνατού η αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα των στρατιωτικών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία. Αυτό διακηρύσσεται από τον υπουργό με κάθε ευκαιρία.

Επίσης, η διατήρηση ενεργού και αποτελεσματικού αμυντικού συστήματος της χώρας, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τα στελέχη υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους, κάτω από τις νέες, εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους όσο και για τη χώρα και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκαν συνεχείς και απαιτητικές διακλαδικές ασκήσεις («Παρμενίων», με τις δύο τελικές φάσεις στον Βόρειο Εβρο και στη Μυτιλήνη, συνολικά 13 ασκήσεις «Πυρπολητής», «Νυχτερινή Αστραπή», με νυχτερινές βολές με όλα τα οπλικά συστήματα του Δ’ Σώματος Στρατού στον Νότιο Εβρο, «Λευκός Αετός 2013» στην Κρήτη, με την πρώτη βολή του συστήματος S-300 κ.λπ.).

Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ. Η προετοιμασία του υπουργείου Αμύνης και των ελληνικών Ε.Δ., ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα είναι επικεντρωμένη σε θέματα ασφαλείας, αμύνης και αμυντικών βιομηχανιών, τα οποία απασχόλησαν και τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., για πρώτη φορά μετά το 2008. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τον συνοδεύσουν στις Βρυξέλλες και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, Δ. Αβραμόπουλος και Ν. Δένδιας.

Επίσης, η επαναφορά πτητικών μέσων, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, αποτελεί σημαντική ενέργεια στον τομέα του ηθικού του στρατεύματος και του κόσμου.

Εδώ να σημειώσουμε την επιτυχή πραγματοποίηση, στις 13/12/2013, της πρώτης βολής του ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 PMU-1. Ο κ. Αβραμόπουλος αποκάλυψε ότι από την πρώτη θητεία του στο ΥΠΕΘΑ, και αφού είχε συναντηθεί ειδικώς για τον σκοπό αυτό με τον στρατηγό Μ. Κωσταράκο, είχε δώσει την πολιτική έγκρισή του για να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες πλήρους ενεργοποίησης του συστήματος. Τέλος, επιτυχής ήταν η κατάληξη του θέματος των ΕΑΣ, το οποίο χειρίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Αμύνης, Φώφη Γεννηματά.

Διεθνείς επαφές και εντυπωσιακά «ανοίγματα»

Στον υπέρτατο βαθμό έχουν εντατικοποιηθεί οι διεθνείς επαφές τόσο του υπουργού Δ. Αβραμόπουλου όσο και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, με πολιτικούς και στρατιωτικούς ομολόγους τους, γεγονός με σημαντικότατα αποτελέσματα. Εντυπωσιακά είναι τα «ανοίγματα» προς τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Ιταλία και τα λοιπά μεσογειακά κράτη, τις ορθόδοξες χώρες του Καυκάσου, καθώς και τις αραβικές, ιδίως αυτές του Κόλπου.

Ενδεικτικά, σημειώνονται οι συναντήσεις:

• Στις 30-31/7/2013, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στο αμερικανικό Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, στο πλαίσιο επισήμου επισκέψεώς του στις ΗΠΑ, η οποία λόγω ημερομηνιών είχε «κλειστεί» ουσιαστικώς από τον προκάτοχό του.

• Στις 28-29/10/2013, ο ΥΕΘΑ πραγματοποίησε σημαντικές επισκέψεις στις ομόδοξες χώρες του Καυκάσου, Γεωργία και Αρμενία, όπου σύναψε διμερείς αμυντικές συμφωνίες.

• Στις 3/12/2013, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Ρώσο ΥΠΑΜ, Σεργκέι Σοϊγκού, με τον οποίο συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ έγινε η προετοιμασία για την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

• Στις 6/12/2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ελληνα υπουργού Αμύνης με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Μάουρο, και υπήρξε συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας στη Μεσόγειο, καθώς η Ελλάδα θα προεδρεύει στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 και θα τη διαδεχθεί η Ιταλία.

• Στις 15-16/12/2013, ο κ. Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ. Κωσταράκο, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου υπήρξε συνεργασία με τον ομόλογό του, Μοσέ Γιααλόν, ενώ αναβαθμίστηκε η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα