Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την Κίνα για αποχωρήσεις από της Λιβύη

Εντυπωσιακή είναι η απήχηση στα μέσα ενημερώσεως της αχανούς Κίνας της συμβολής της Ελλάδος στον απεγκλωβισμό και ασφαλή απομάκρυνση των Κινέζων πολιτών από τη φλεγόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Τρίπολη της Λιβύης από το Πολεμικό Ναυτικό και πιο συγκεκριμένα από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ». Κάτι άλλωστε που διατύπωσε επισήμως και δια ζώσης και ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, με δηλώσεις του προς τα ελληνικά μέσα ενημερώσεως, κατά την παρουσία του στον Πειραιά

το πρωί της 2 Αυγούστου, και κατά τον κατάπλου στο λιμάνι της ελληνικής φρεγάτας, προκειμένου να αποβιβάσει εκεί τους 186 Έλληνες και ξένους υπηκόους που μετέφερε με επιχείρηση – αστραπή από την Τρίπολη της Λιβύης.

Ενδεικτικώς μεταφέρουμε μερικά από τα θερμά σχόλια των κινεζικών Μέσων Ενημερώσεως, όπως αυτά μεταφράστηκαν και στάλθηκαν στην Ελλάδα και στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και στο ΓΕΕΘΑ, απ’ όπου τ’ «αντλήσαμε» και εμείς:

«Με τίτλο στο πρωτοσέλιδο «Οι Κινέζοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη Λιβύη με τη βοήθεια της Ελλάδας» και τίτλο εσωτερικού άρθρου «Η ελληνική Κυβέρνηση βοηθάει την Κίνα για τις αποχωρήσεις», η έντυπη έκδοση της μεγάλης κυκλοφορίας αγγλόφωνης κινεζικής εφημερίδος “China Daily” αναφέρεται στις ενέργειες της Ελλάδας για τη στήριξη των κινεζικών προσπαθειών αποχώρησης από την Λιβύη. Το θέμα καλύπτεται από μεγάλο μέρος του κινεζικού Τύπου με δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, ανταποκρίσεις από Αθήνα και ρεπορτάζ της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης CCTV».

«Ογδόντα Κινέζοι υπήκοοι είναι ανάμεσα στα δεκάδες άτομα που εγκαταλείπουν τη Λιβύη με ελληνική φρεγάτα στο πλαίσιο επιχείρησης που ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα», αναφέρουν πηγές της Ελληνικής Κυβέρνησης στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» εστάλη, αρχικά, για να μεταφέρει τα επτά μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής από την Τρίπολη και τα περίπου 80 μέλη της ελληνικής κοινότητας της Λιβύης. Η Ελληνική Κυβέρνηση δέχθηκε, όμως, αιτήματα και από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα, για τη στήριξη και των δικών τους υπηκόων να εγκαταλείψουν τη Λιβύη. Σύμφωνα με πηγές του Xinhua από την Αθήνα, οι Κινέζοι ήταν η μεγαλύτερη ομάδα ξένων υπηκόων στους οποίους θα παρασχεθεί βοήθεια από την Ελληνική Κυβέρνηση. Εκτός από τους Κινέζους πολίτες, η Ελλάδα θα προσφέρει στήριξη και σε πολίτες από Κύπρο, Βρετανία, Γαλλία, Μάλτα, Ρωσία και Αλβανία».

«Το «ΣΑΛΑΜΙΣ» απέπλευσε για Τρίπολη, ενώ, οι πηγές του Xinhua ανέφεραν ότι αναμένεται να συμμετάσχει στην επιχείρηση και το εμπορικό πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” καθώς ο αριθμός των αιτημάτων για παροχή βοήθειας αυξάνονται. «Λαμβάνουμε συνεχώς νέα αιτήματα για παροχή στήριξης», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, σύμφωνα με την κινεζική ημερησία “South China Morning Post”, κάτι βεβαίως που δεν έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα.

Τα κινεζικά ΜΜΕ ολοκληρώνουν τα δημοσιεύματά τους με αναφορά στην αποχώρηση 35.000 Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη το 2011 με ελληνικά πλοία, τα οποία τους μετάφεραν στην Κρήτη που απέχει 300 χιλιόμετρα από τις λιβυκές ακτές και διαθέτει δύο διεθνή αεροδρόμια. Από την Κρήτη, οι Κινέζοι μεταφέρθηκαν με αεροπλάνα στην Κίνα».

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα