"Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τρόπους", λέει το γαλλικό πρακτορείο

Η ελληνική κυβέρνηση ταράζει τα νερά στις Βρυξέλλες, γιατί δεν έχει καλούς διπλωματικούς τρόπους και δεν σέβεται τους κανόνες συμπεριφοράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ισχυρίζεται το γαλλικό πρακτορείο.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι μπαίνουν στις συναντήσεις τους με τους Ευρωπαίους με επιθετική διάθεση και αφήνουν πολλούς εμβρόντητους με τη σκληρή γλώσσα τους, σύμφωνα με το AFP.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας

εξέπληξε τους Ευρωπαίους ηγέτες το Σάββατο, όταν μίλησε για μία «παγίδα από επιθετικά συντηρητικές δυνάμεις», επικεφαλής των οποίων τίθεται ο άξονας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Το Βερολίνο χαρακτήρισε το ξέσπασμα Τσίπρα σαν «ασυνήθιστο φάουλ» και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble είπε: «Η Ελλάδα έχει κάνει τη θέση της χειρότερη με μία ρητορική την οποία είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος που βρίσκεται απ’ έξω».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχουν επίσης εμπλακεί σε συγκρούσεις, καθώς επιμένουν ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζεται σαν ίσος εταίρος, παρά τα χρέη της προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, σημειώνει το AFP.

Στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Eurogroup τον περασμένο μήνα, οι Έλληνες εξόργισαν τους εταίρους τους διαρρέοντας τα έγγραφα και βγάζοντας στη φόρα τις μυστικές διαπραγματεύσεις.

«Είναι τρομερό, οι Έλληνες δείχνουν να ζουν σε άλλο πλανήτη», έλεγε ένας αγανακτισμένος Ευρωπαίος αξιωματούχος μετά το πρώτο Eurogroup.

Όπως σημειώνει το AFP, στην Ελλάδα, το διαπραγματευτικό στυλ της νέας κυβέρνησης κερδίζει συντριπτικά ποσοστά δημοτικότητας. Όμως, κάποιοι Έλληνες σχολιαστές τονίζουν ότι τέτοιες τακτικές μπορούν μόνο να αποδυναμώνουν τη θέση της Αθήνας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Δεν μιλούν τη γλώσσα των Ευρωπαίων, μόνο τη δική τους», λέει στο πρακτορείο ο Μανόλης Αλεξάκης, πολιτικός κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

«Είμαστε εντελώς απομονωμένοι και οι στόχοι δείχνουν να αλλάζουν κάθε εβδομάδα», λέει ο Πάσχος Μανδραβέλης, που αποδίδει το επιθετικό στυλ της κυβέρνησης στην απειρία και όχι στο σχεδιασμό. «Δεν υπάρχει κεντρική γραμμή, κάθε υπουργός συμπεριφέρεται ανάλογα με το δικό του στυλ».

«Ο Τσίπρας είναι σαν πρωτοετής φοιτητής της ιατρικής, που θέλει να κάνει εγχείρηση ανοικτής καρδιάς από την αρχή, αλλά δεν γνωρίζει τίποτα για αυτήν», λέει ευρωπαϊκή πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα