Η Ελλάδα της Ευρώπης!



EKATON - TΡIANTA - ENNEA ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και η Ευρώπη των Λαών, βάζει τα δυνατά της να ανασυγκροτηθεί και να κερδίσει πολλά μέτρα από το χαμένο έδαφος των σκοπών και των στόχων για τους οποίους συγκροτήθηκε.

Ένα οικοδόμημα που έφθασε αισίως τους 28 ενοίκους και τα 550 εκατομμύρια μέλη. Πολίτες διαφορετικών προελεύσεων με θρησκεία, δημοκρατία και πολιτισμική κληρονομιά.

Στην αναζήτηση αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες συνύπαρξης, προκειμένου

οι 28 κυβερνήσεις, διαφορετικών πολιτικών ομάδων, να αναζητούν και να υποστηρίζουν λύσεις, για το καλύτερο δυνατόν, για τα έθνη τους και τους πολίτες τους.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό και τις παραμέτρους του, θεσπίστηκε και ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Προεδρίας αλλά και των Πολιτιστικών Πρωτευουσών.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η χώρα μας, φιλοξένησε και οργάνωσε τους θεσμούς που της αναλογούσαν.

ΣΗΜΕΡΑ με την αναθεωρημένη Συνθήκη της Λισσαβόνας σε πλήρη εφαρμογή, για πέμπτη φορά η Ελλάδα αναλαμβάνει ουσιαστικά και τυπικά της Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΒΑΣΙΚΑ στοιχεία του γεγονότος αυτού είναι μεταξύ των άλλων και η συγκυρία της εποχής που αναδεικνύει και τα εξής:

1. Από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ουδείς Πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε το σημαντικό θώκο του Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Μετά τις τέσσερις Προεδρίες, η σημερινή πέμπτη κατά σειρά αναλαμβάνεται για πρώτη φορά στα χρονικά από Πρόεδρο της της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα Πρωθυπουργό. Τον Αντώνη Σαμαρά.

3. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, ο καινούργιος χρόνος αναμένεται ιδιαίτερα σημαντικός, αφού η κυβέρνηση αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και οι υπόλοιπες 27 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία της Eurostat που θα ανακοινωθούν το Μάρτιο.

4. Είναι τότε που οι αριθμοί θα καθορίσουν την πορεία όλων των κρατών. Και φυσικά της Ελλάδος.

5. Συμπτωματικά, η Ελληνική Προεδρία, έχει να αντιμετωπίσει από τα σημαντικότερα θέματα της Ε.Ε. κυρίως όμως η ίδια είναι εκείνη, η οποία θα καθορίζει τις προτεραιότητες, καθώς και τις εκκρεμότητες του Συμβουλίου του οποίου θα προεδρεύει ο Αντώνης Σαμαράς. Παράλληλα όμως ουσιαστικό ρόλο θα έχουν οι υπουργοί, οι οποίοι θα ενημερώνουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα (ανά εβδομάδα) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Επιτροπές του, για την πορεία των θεμάτων που πραγματεύονται.

Η τελετή ανάληψης της Προεδρίας πραγματοποιείται στην Αθήνα. Σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, αλλά με δείγματα ανάκαμψης και θετικά ελπιδοφόρα μηνύματα για την χώρα τους πολίτες.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την ιδιαιτερότητα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν υπαχθεί στο «Μνημόνιο», (και όχι μόνο), οι ηγέτες των 28 κρατών μελών, θα προσπαθήσουν να διεκπεραιώσουν εκκρεμότητες και να ολοκληρώσουν άλλες που στοχεύουν στην ολοκλήρωση ενός δύσκολου προγράμματος έως το τέλος της πενταετούς θητείας 2009-2013.

Τα κύρια θέματα προς επίλυση και για την Ελλάδα είναι κυρίως:

* Η ανεργία, με βαρύτητα στην ανεργία των νέων 18-25 ετών. Οι χώρες που έχουν τα υψηλοτέρα ποσοστά είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία , κ.λπ.

* Η ασφάλεια και άμυνα της θάλασσας. Πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού προκειμένου οι κίνδυνοι που παραμονεύουν μεταξύ άλλων στη Μεσόγειο, όπου πραγματοποιούνται έρευνες πετρελαίου, κ.α. με την ψήφισή τους να μπουν «κάτω από την ομπρέλα προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

* Το Μεταναστευτικό. Πλήττει κυρίως την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία, αλλά και τη Ν. Γαλλία, ιδιαίτερα στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης.

* Τέλος η Ένωση στο Τραπεζικό σύστημα. Αφορμή η κρίση στην Κύπρο και τις Τράπεζές της. Παρά τις προσπάθειες θα δοθεί μάχη στις Συνόδους Κορυφής των Βρυξελλών για να καταλήξουν οι 28 σε οριστικό αποτέλεσμα.

ΕΞΙΣΟΥ σημαντικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι, στις συνεδριάσεις του Eurogroup ο Έλληνας Υπουργός των Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει και να προτάξει θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο, μεταξύ των συναδέλφων του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

ΜΑΚΡΥΑ από μεμψιμοιρίες και ενστάσεις που παρουσιάζονται με καθαρά αντιπολιτευτική λογική και τακτική, μόνο αρνητική προσφορά προσφέρουν.

ΔΕΝ πρέπει ν' αφήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία να ξεφύγει μέσα από τα χέρια μας.

ΕΠΙΤΥΧΙΑ της ελληνικής Προεδρίας σηματοδοτεί και θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα!

Πάνω απ' όλα η Ελλάδα!

Keywords
Τυχαία Θέματα