Η χειρότερη καταιγίδα στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες σαρώνει τη Σκωτία

Η καταιγίδα Ξάβερ που έπληξε τη Σκωτία και μέρη της υπόλοιπης Βρετανίας την Πέμπτη είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, η ισχυρότερη που έχει χτυπήσει την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες με ανέμους που φτάνουν τα 228 χιλιόμετρα την ώρα.

Τουλάχιστον ένας θάνατος έχει αποδοθεί από τη θύελλα: ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε και έπεσε πάνω σε άλλα αυτοκίνητα κοντά στο Εδιμβούργο. Η αστυνομία έχει ενημερώσει τους οδηγούς στη Σκωτία να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις εθνικές οδούς. Δύο ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν

από την πτώση δέντρων.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο της Σκωτίας ανέστειλε όλες τις λειτουργίες και εκκένωσε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Γλασκόβης όταν διαλύθηκε η γυάλινη οροφή.

Η καταιγίδα άφησε, επίσης, περισσότερα από 20.000 σπίτια χωρίς ρεύμα και το δίκτυο παροχής ενέργειας Scottish Hydro δούλευε πυρετωδώς για την αποκατάσταση. Πιο ανατολικά αξιωματούχοι έπαιρναν προφυλάξεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ζημιές από την καταιγίδα .

Στο βόρειο γερμανικό λιμάνι του Αμβούργου οι αρχές διέταξαν τα παραδοσιακά καταστήματα των Χριστουγέννων να μείνουν κλειστά την Πέμπτη και οι λυόμενοι ξύλινοι πάγκοι καρφώθηκαν στο έδαφος.

Περίπου 100 πτήσεις ακυρώθηκαν από το διεθνές αεροδρόμιο του Αμβούργου επίσης ακυρωθεί από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να μην βγαίνουν έξω με τα πόδια σε δασικές περιοχές λόγω του κινδύνου της πτώσης των δέντρων.

Υπήρξε, επίσης, πλήρη ή μερική διακοπή της λειτουργίας των σχολείων στο Αμβούργο , καθώς και στα βόρεια γερμανικά κράτη του Schleswig - Holstein και Mecklenburg - Western Pommerania .

Αξιωματούχοι στο Βέλγιο και η Ολλανδία, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές , παίρνουν επίσης μέτρα προστασίας: «Βασιζόμενοι σε προσομοιώσεις , έχουμε υπολογίσει ότι η στάθμη του νερού θα μπορούσε να φθάσειτα 6,1 μέτρα . Αυτή θα είναι η υψηλότερη μέτρηση σε 30 χρόνια» αναφέρει ο Καρλ Ντεκαλουβ πρωθυπουργός της επαρχίας της Δυτικής Φλάνδρας, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Keywords
Τυχαία Θέματα