Η αλήθεια είναι πάντα πικρή

του Νίκου Σίμου

Προλογικώς και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αναφέρω ότι δεν υπάρχει Έλληνας που να μην ήθελε να επιτύχει ο πρωθυπουργός στην προσπάθεια που κάνει. Ο λόγος απλός και δεν έχει σχέση ούτε με ιδεολογικά ζητήματα ούτε με τυχόν συμπάθειες προς το πρόσωπο του κ. Σαμαρά. Έχει να κάνει με την απόγνωση της κοινωνίας, καθώς οποιαδήποτε επιτυχία της κυβέρνησης θα έχει αντανάκλαση στη δική της ελάφρυνση.

Σε μία λάθος επικοινωνιακή προσέγγιση –για μία ακόμη φορά- η αισιοδοξία ήταν μεγαλύτερη απ’ ό, τι οι περιστάσεις

επιτρέπουν, όσον αφορά στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την Μέρκελ. Ευχόμαστε να είναι αυτά που πήρε στη Γερμανία πολύ περισσότερα από αυτά που δεν ειπώθηκαν δημοσίως. Για το καλό όλων μας. Εκεί βρίσκεται η ουσία. Από την άλλη όμως, ως συνέχεια των επικοινωνιακών λαθών, ο πρωθυπουργός περιέγραψε, με αποδέκτη το εσωτερικό, μία πραγματικότητα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ξέρουμε πως επιτυγχάνεται. Τι βάρη επωμίζεται ένας λαός για να επιτευχθεί. Ας μη προχωρήσουμε σε εξειδικεύσεις και λεπτομέρειες που είναι χιλιοειπωμένες.
Το ότι βγήκαμε στις αγορές νωρίς, είναι περισσότερο για να αισιοδοξούμε και λιγότερο για να επαιρόμαστε. Βγήκαμε μεν χωρίς νέες δεσμεύσεις αλλά με ακριβότερα επιτόκια, που ξέρουμε ποιος τα πληρώνει.
Από την ύφεση δεν βγήκαμε παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Η ανεργία και το ύψος της βάσει στοιχείων και της Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και της Ευρωπαϊκής σχετικής Αρχής, άλλα λένε.
Ως προς την ανάπτυξη, αυτή δεν είναι ορατή. Αντιθέτως ανάπτυξη με αρνητικούς ή στάσιμους ρυθμούς ανάπτυξης στη λοιπή Ευρώπη και μάλιστα σε χώρες όπως η Γαλλία ή και η Γερμανία δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα. Όταν μάλιστα χρειαζόμαστε ρυθμούς ανάπτυξης ως προς το ΑΕΠ 7 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως προκειμένου να έχουμε υγιή πλεονάσματα και να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το χρέος,

Θυμίζουμε ότι οι εκτιμήσεις τόσο της Blackrock που πρόβλεψε ότι η χώρα μας είναι πρώτη στις πιθανότητες χρεοκοπίας, όσο και της γερμανικής εφημερίδας «Στουτγκάρντερ Τσάϊτουνγκ» που εκτίμησε ότι για το 2015 η Ελλάδα θα έχει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό να καλύψει, όσο υπερβολικές και αν είναι, ειδικώς ως προς το θέμα της χρεοκοπίας, είναι πιο κοντά σε μία πραγματικότητα. Αμφότερες οι εκτιμήσεις αποβλέπουν στο να ασκηθεί πίεση στην ελληνική πλευρά και να της επισημανθεί η κρισιμότητα της κατάστασης της οικονομίας της, που δεν εξωραίζεται με τη διοχέτευση τόννων ελπίδας στην ελληνική κοινωνία.
Η ευχή είναι να διαψευσθούν αυτοί και να επιβεβαιωθεί ο πρωθυπουργός....

Keywords
Τυχαία Θέματα