Η Telegraph ανακαλύπτει ελληνική δραχμή με τον Οδυσσέα Ελύτη

Ένα ευφάνταστο άρθρο του Άμπροους Έβανς Πρίτσαρντ, ενός από τους πλέον έγκριτους δημοσιογράφους της Μ.Βρετανίας, φιλοξενεί η Telegraph. Στο άρθρο ο δημοσιογράφος παρουσιάζει τα σχέδια για τις νέες δραχμές της Ελλάδας και όπως αναφέρει "Αυτό των 50 δραχμών θα είναι πράσινο και θα φέρει τη φωτογραφία του Κορνήλιου Καστοριάδη – του Μαρξιστή φιλοσόφου, που ήταν ορκισμένος πολέμιος της ιδιωτικοποίησης" και συνεχίζει "Ο Νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης

θα βρίσκεται στο πορτοκαλί χαρτονόμισμα των 200 δραχμών, ενώ το ανώτερο χαρτονόμισμα θα είναι αυτό των 10.000 δραχμών, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο υπερπληθωρισμός και να μην προκληθεί μεγαλύτερο σοκ στην χρεωμένη Ελλάδα."

Τα νομίσματα αυτά κυκλοφορούν στους κύκλους των καλλιτεχνών που τα σχεδίασαν, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με ραγδαία μετακύλιση της Ελλάδας από το ευρώ στη δραχμή. Κατά τον Πρίτσαρντ, μέσα σε αυτό το αστείο, υπάρχει και μια κάποια δόση αλήθειας από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει μια προσωρινή «κατάπαυση του πυρός» με τους πιστωτές της που πηγαίνει μέχρι τον Ιούνιο και έχει παραπέρα. «Κάθε πλευρά έχει συμφωνήσει με κυνισμό να εξαπατάει την άλλη, γνωρίζοντας πως αυτή η ενδιάμεση συμφωνία αποφεύγει την αληθινή φύση της κρίσης στην Ελλάδα και δεν μπορεί να γεφυρώσει το τεράστιο πολιτικό χάσμα».

Όπως επισημαίνει ο αρθογράφος, σε μια προσπάθειά του να αναλύσει την κατάσταση που βρίσκεται η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε μια «εύθραυστη κατάπαυση του πυρός» με τους πιστωτές στην Ευρωζώνη. «Ελάχιστοι πιστεύουν ότι μπορεί να έχει διάρκεια, καθώς οι κλιμακούμενες προθεσμίες φτάνουν το χαοτικό σημείο τον Ιούνιο».

«Κάθε πλευρά έχει συμφωνήσει στην εξαπάτηση με τον ίδιο κυνισμό, γνωρίζοντας ότι η ενδιάμεση συμφωνία αποφεύγει την αληθινή φύση της ελληνικής κρίσης και δεν μπορεί να γεφυρώσει το τεράστιο πολιτικό χάσμα», σημειώνει, τονίζοντας πως «έχουν αγοράσει χρόνο, αλλά όχι πολύ».

Σύμφωνα με τον Pritchard, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την εντολή να απαιτήσει αρκετά πράγματα αλλά και να μην αποχωρήσει από το ευρώ, «δύο στόχους αρκετά δύσκολους να συμφιλιώσεις», όπως επισημαίνει, σημειώνοντας ότι παραμένει μυστήριο τι από τα δύο θα επιλέξει ο Τσίρπας.

«Όταν φτάσει η στιγμή της επιλογής, φοβάμαι ότι ο Τσίπρας θα εγκαταλείψει το πρόγραμμά μας ώστε να μην εγκαταλείψει το ευρώ», δήλωσε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον αρθρογράφο προσέχοντας να μην τους ακούσει κανείς, όπως σημειώνει

Keywords
Τυχαία Θέματα