Γκάφες ή αστοχίες έχουν συνέπειες

του Νίκου Σίμου

Οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμενοι να πληροφορούν τον κόσμο. Και μάλιστα με όσα θέλουν να αποκρύψουν συνήθως οι κυβερνήσεις. Είδαν λοιπόν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την προκαταβολή φόρου που θα εκαλούντο να καταβάλλουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στην περίπτωση που δηλώνουν εισόδημα και από ακίνητα. Οι πληροφορίες εκείνες ήταν φυσικό να δημιουργήσουν αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να αποφασίσει εκ των υστέρων, κατά τη γνωστή τακτική που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα,

να κάνει διάψευση το υπουργείο Οικονομικών και να προβεί σε διευκρινίσεις οι οποίες διασκέδαζαν κάπως τις πρώτες δυσάρεστες εντυπώσεις για τους φορολογουμένους. Ειδικώς δε για τους συγκεκριμένους που εδώ και παρά πολλά χρόνια, λόγω της αδικίας του συστήματος φορολόγησης, χαρακτηρίζονται, δικαίως, «συνήθη υποζύγια».

Το να ασχοληθούμε με τις διευκρινίσεις δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, όση σημασία έχουν τα όσα υποδηλώνουν παρόμοιες αστοχίες. Πρώτ’ απ’ όλα τα ΜΜΕ τα οποία αποκάλυψαν τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών τα όσα έκαναν ευρέως γνωστά, «δεν τα έβγαλαν από την κοιλιά τους».

Πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις συμβαίνουν δύο τινά, συμφώνως προς την δημοσιογραφική εμπειρία: (α) Είτε οι δημοσιογράφοι έχουν μία καλή πηγή η οποία αποκαλύπτει τα κυβερνητικά σχέδια. Στην περίπτωση αυτή εξ αιτίας του σάλου που συνήθως δημιουργείται -διότι εξ ίσου σύνηθες είναι για οποιαδήποτε κυβέρνηση να αποφασίζει κάτι στο πόδι- υπάρχει παρέμβαση η οποία διορθώνει την κατάσταση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η διευκρίνιση του υπουργείου Οικονομικών. (β) Είτε υπάρχει σκόπιμη διαρροή για το μέτρο που πρόκειται να εφαρμοσθεί, έτσι ώστε να βολιδοσκοπηθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Και αν είναι χαλαρές να εφαρμοσθεί το μέτρο. Πρόκειται για πάγια πολιτική τακτική που χάνεται στα βάθη των χρόνων.

Δυστυχώς είναι ελληνική πρακτική, ελληνικής κουτοπονηρίας. Αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε πολιτικά αυτό που συνέβη, θα παρατηρήσουμε ότι και πάλι γίνεται μία κυβερνητική αστοχία, σε βάρος μάλιστα των φορολογουμένων και, ιδίως, σε βάρος αυτών που έχουν πληγεί στο εισόδημά τους περισσότερο.

Η διόρθωση που γίνεται κάθε φορά, δυστυχώς, δεν αίρει τις αρνητικές εντυπώσεις. Και αυτές οι γκάφες, οικονομικού μάλιστα περιεχομένου, είναι συνεχείς και εκδηλώνονται τώρα σε προεκλογική περίοδο! Με ό, τι αυτό σημαίνει, όπως θα πρέπει να φαντάζεται κάθε νεοδημοκρατικός εγκέφαλος που μπορεί ακόμη να σκέπτεται. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι «τη νύφη θα την πληρώσει» τελικώς ο Αντώνης Σαμαράς, ακόμη και αν δεν φταίει.

Διότι στα ψηφοδέλτια οι υποψήφιοι της ΝΔ έχουν κορώνα στο κεφάλι τους τον σημερινό αρχηγό τους. Και οι ψηφοφόροι δεν πρόκειται να δουν στα ψηφοδέλτια «για να τους μαυρίσουν», ούτε τους αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών αλλά ούτε και τους παράγοντες, υπηρεσιακούς ή «φυτευτούς» του συγκεκριμένου υποιυργείου, που έχουν κάθε λίγο και λιγάκι τέτοιες εμπνεύσεις. Τον Σαμαρά ξέρουν.....

Keywords
Τυχαία Θέματα