Γηραιά κυρία ετών 40….

Φυσικό και αναμενόμενο είναι να προσπαθεί σήμερα η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να εμφανίσει στο κοινό μία εικόνα ζωντάνιας και ενότητας , με αφορμή τον εορτασμό των 40 χρόνων από τη γέννηση της .Δύσκολοι οι καιροί ,πεσμένες πολύ οι πολιτικές μετοχές της ΝΔ ,χαμένη η αίγλη της κάποτε μεγάλης παράταξης ,και συνεπώς η απόπειρα μίας τόνωσης της εικόνας της και του ηθικού των μελών της ,είναι απολύτως κατανοητή και αιτιολογημένη.

Γενικότερα ,άλλωστε ,οι κομματικές επετειακές γιορτές

προσφέρουν συνήθως ,έστω και για λίγο, έναν «αέρα» αισιοδοξίας σε στελέχη ,οπαδούς και φίλους .Και σήμερα ,όντως η Νέα Δημοκρατία έχει απόλυτη ανάγκη για μια τέτοια «ένεση»,καθώς ο ουρανός της ολοένα σκοτεινιάζει και ισχυροί άνεμοι τραντάζουν την οικοδομή της.«Σαραντάρα» η ΝΔ δεν είναι η σφριγηλή μεσόκοπη που μπορεί να προκαλεί ακόμη ενδιαφέρον. Σήμερα ,μοιάζει πιο πολύ με εξασθενημένη γηραιά κυρία που προσπαθεί να κρύψει με στρώσεις μεϊκαπ τις βαθιές ριτίδες της ,που μαρτυρούν την κακή υγεία της.

Οση επιτυχία ,λοιπόν, κι ‘ αν εκτιμηθεί ότι είχε ο εορτασμός των 40 χρόνων της ΝΔ ,όσο κι αν η εικόνα «ενότητας» μπορεί να ικανοποίησε την ηγεσία της ,τα μεγάλα ερωτήματα «,τι κόμμα είμαστε , τώρα τι κάνουμε ,πού πάμε, και τι θέλουμε ; » δεν έχουν απαντηθεί . Η αναλυτική πολιτική σκέψη εξακολουθεί να λείπει από τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό και η πολιτική φυσιογνωμία που προβάλλει στην κοινωνία είναι μια «μουτζούρα» κόμματος και νεοφιλελεύθερου και λαϊκοδεξιού και κεντροδεξιού και με κάποιες πλαϊνές πόρτες του μισάνοιχτες προς ένα ακροδεξιό κοινό .Ολα αυτά μαζί ,χωμένα σ’ ένα κακοδεμένο πακέτο δεν είναι φυσικά δυνατόν να συγκροτούν ένα σοβαρό αστικό κόμμα εξουσίας με ευανάγνωστη πολιτική ατζέντα.

Θα μπορούσε να είναι κάτι καλύτερο από αυτό που είναι σήμερα η 40χρονη Νέα Δημοκρατία. Αλλά δυστυχώς γι΄ αυτήν, η πολυετής πνευματική πλαδαρότητα των «ελίτ» της, η πολιτική νωθρότητα των ηγετικών ομάδων της μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ,που προτίμησαν τα «σίγουρα» ,την οδήγησαν στη μετριότητα από εκεί σε μια πολιτική παρακμή που σήμερα αποτυπώνεται και στην αποξένωση της από μεγάλα κοινωνικά στρώματα και στη σύγχυση ,που επικρατεί στους κόλπους της .Τώρα ,τα πράγματα έχουν γίνει πάρα πολύ δύσκολα για τον κ. Αντ. Σαμαρά ,για την ηγετική ομάδα της ,αλλά και για τους πάσης φύσεως οψίμως «διαφωνούντες» και τους «αντάρτες» μέσα στο κόμμα .Ο πρωθυπουργός ξοδεύει πλέον τα τελευταία πολιτικά «καύσιμα» του, προκειμένου να δώσει ώθηση στο κουρασμένο σκαρί της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα