ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ!

Σήμερα που η Εκκλησία μας γιορτάζει τη «Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ», γιορτάζει και η Πολεμική μας Αεροπορία τον Προστάτη της Άγιο Πρωτοταξιάρχη Μιχαήλ.

Μία Πολεμική Αεροπορία που 365 ημέρες το χρόνο φροντίζει όχι μόνο για την προάσπιση των εθνικών εναέριων συνόρων μας, αλλά δείχνει και ένα άλλο πρόσωπο, το κοινωνικό της πρόσωπο, με τη συμμετοχή της σε επιχειρήσεις έρευνας και διασώσεως, αεροδιακομιδές ασθενών και τραυματιών

από τα νησιά και απομονωμένες περιοχές της χώρας προς τα πλησιέστερα μεγάλα νοσοκομεία, και βεβαίως την αεροδασοπυρόσβεση.

Μερικά στατιστικά στοιχεία από την ίδια την ΠΑ για το έργο που προσφέρει αυτή προς το κοινωνικό σύνολο όλο το χρόνο είναι απολύτως ενδεικτικά.

Στον τομέα της από αέρος δασοπυροσβέσεως μόλις προχθές ο Διοικητής της Διοικήσεως Αεροπορικού Υλικού Υποπτέραρχος (Ι) Βασίλης Βρεττός, στην τελετή για το τέλος της φετινής δασοπυροσβεστικής περιόδου (1/5-31.10/2013) τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της ΠΑ (CL-215, CL-415GR, PZL M-18 Dromander) κατά την περίοδο αυτή πραγματοποίησαν 1.620 εξόδους και 2.935 ώρες πτήσεως για την επίτευξη του έργου τους, υπό τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στον τομέα των αεροδιακομιδών ασθενών και τραυματιών για όλο το 2013 μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου τα πτητικά μέσα της ΠΑ είχαν πραγματοποιήσει 767 εξόδους που αντιστοιχούν σε 1.813 ώρες πτήσεως, έχοντας μεταφέρει σε νοσοκομεία, άρα έχοντας – ουσιαστικά – διασώσει 1.100 συνανθρώπους μας βαριά ασθενείς και τραυματίες!

Στον τρίτο τομέα της κοινωνικής προσφοράς της ΠΑ, σε αυτόν της ερεύνης και διασώσεως (SAR) σε όλο το Ελληνικό FIR (FIR Αθηνών), τα πτητικά της μέσα πραγματοποίησαν 83 αποστολές, με 145 ώρες πτήσεως, και διασώζοντας 147 ναυαγούς από βέβαιο πνιγμό!

Βεβαίως πέραν αυτού του ας το ονομάσουμε «κοινωνικού προσώπου» της ΠΑ, δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ξεχνούμε ότι τα μαχητικά της αεροσκάφη, μαζί με τους πιλότους και τους τεχνικούς της, 365 μέρες ετησίως είναι έτοιμα στα προκεχωρημένα αεροδρόμια ετοιμότητος του Αιγαίου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των Τούρκων.Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους που είναι διαθέσιμα τα συγκεντρωτικά στατιστικά στοιχεία είχαν σημειωθεί 398 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας του ICAO από τουρκικά μαχητικά και άλλες 417 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου,ενώ είχαν σημειωθεί και 4 υπερπτήσεις πάνω από εθνικό έδαφος.Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι σχεδόν 700 τουρκικά μαχητικά είχαν σηκωθεί από τις βάσεις του,είχαν μπεί στο Αιγαίο παράνομα και είχαν ΟΛΑ αντιμετωπίστει από τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ετοιμότητος σε αυτό που αποκαλείται "Ο ακήρυχτος πόλεμος του Αιγαίου"!

Καλές πτήσεις και καλές προσγειώσεις σε όλους τους Αεροπόρους μας και σύμφωνα με την αεροπορική ευχή "ΑΙΕΝ ΥΨΙΚΡΑΤΕΙΝ"(=Να κυριαρχείς πάντα στους αιθέρες)

Λεωνίδας Σ.Μπλαβέρης

Keywords
Αναζητήσεις
aein ypsikratein
Τυχαία Θέματα