"Γίνεται πάρτι στα ευρωπαϊκά ομόλογα αλλά κανείς δεν κάλεσε την Ελλάδα"

"Γίνεται πάρτι στα ομόλογα της Ευρωζώνης σήμερα και όλοι είναι καλεσμένοι. Εκτός από την καημένη την Ελλάδα". Κάπως έτσι περιγράφουν οι Financial Times τη σημερινή εικόνα στις αγορές των ομολόγων.

Πραγματικά, τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα σημειώνουν ράλι, ποντάροντας στις όλο και αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί σύντομα να αρχίσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής

χαλάρωσης με αγορές ομολόγων. Όμως, τα ελληνικά ομόλογα υποχωρούν, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται περίπου στο 8,3%, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, με φόντο και τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Η εφημερίδα αποδίδει την πτώση των ελληνικών αγορών στις ανησυχίες για πρόωρες εκλογές που θα φέρουν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, καθώς και στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Εάν η Αθήνα δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 εγκαίρως για το επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, θα μειωθούν οι πιθανότητες της κυβέρνησης να κερδίσει το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, αναφέρουν οι FT.

Σύμφωνα με την Exotix, πάντως, μία συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την τρόικα είναι απίθανη για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό πρόγραμμα θα πρέπει να επεκταθεί, με τη λονδρέζικη χρηματιστηριακή να μην πιστεύει, ωστόσο, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό σενάριο της Exotix θέλει τις πρόωρες εκλογές να αποφεύγονται.

Διαβάστε επίσης:

Marketwatch: Ξανασκεφτείτε το πριν αγοράσετε ελληνικά ομόλογα

Keywords
Τυχαία Θέματα