Γιατί ο κόσμος δυσπιστεί...

του Νίκου Σίμου

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ανακοινώσει ο ίδιος το τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα, ενημερώνοντας τους πολίτες για τα ποσά από το πλεόνασμα που θα διατεθούν σε ευπαθείς ομάδες και στην αγορά, καθώς το δημόσιο θα ξεπληρώσει κάποιες από τις υποχρεώσεις του.
Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να δίνει πανηγυρικό χαρακτήρα στο τέλος των διαπραγματεύσεων που σημαίνουν και την εκταμίευση των δόσεων. Όμως από πολιτικής πλευράς σημασία έχει τι και πόσα ενστερνίζεται ο κόσμος από αυτά που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς.

Και αυτά είναι που πρέπει να τον ενδιαφέρουν περισσότερο.
Το λέω αυτό διότι σχεδόν σε όλους τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους του Διαδικτύου υπήρχαν σχόλια είτε ειρωνικά είτε απαξιωτικά, ως και αν οι πολίτες δεν πίστευαν ή δεν ήθελαν να πιστεύσουν αυτά για τα οποία τους διαβεβαίωνε ο κ. Σαμαράς. Θα ήθελα να αναφέρω μερικά παραδείγματα σχολίων που έκαναν πολίτες, που είχαν τη διάθεση να σχολιάσουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
«Αυτοκτονίες, πτωχεύσεις, ανεργία, πείνα, φτώχεια ...δεν απασχολούν την κυβέρνηση ούτε τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, αφού δεν έχουν να κάνουν με τα σοβιέτια και τις προνομιούχες συντεχνίες...τους συνήθεις πελάτες τους δηλαδή», παρατηρούσε ένας πολίτης.
Ένας άλλος πολύ πιο δύσπιστος: «Βρε δεν πάτε να δουλέψετε κανέναν άλλον»!
Κι ένας τρίτος: «Η κυβέρνηση έχει βάλει κόκκινες γραμμές όπου θίγονται δημοσιοκηφήνες, συντεχνίες, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες». Κι ένας τέταρτος: «Προεκλογικές παροχές... Και λίγα υπόσχεται, 500 εκατομμύρια εν όψει εκλογών. Για να δούμε πόσοι ηλίθιοι θα «τσιμπήσουν»... ‘Εχω μεγάλη περιέργεια».
Τα σχόλια είναι δεκάδες. ΄Στη συντριπτική του πλειοψηφία αρνητικά.
Τι σημαίνουν όλ’ αυτά; Ότι οι πολιτικοί, σχεδόν συλλήβδην, έχουν δημιουργήσει στον λαό την αίσθηση του γνωστού μύθου του βοσκού και του λύκου. Δηλαδή μετά από τόση εξαπάτηση, εξ αιτίας ενός άκρατου λαϊκισμού στον οποίο επιδόθηκε η Μεταπολίτευση -πλην της πρώτης περιόδου του Κωνσταντίνου Καραμανλή- ο λαός δυσπιστεί ακόμη και στην πιο ευχάριστη είδηση που προέρχεται από χείλη πολιτικού.
Είναι πολύ δύσκολη πια η ανατροπή των λαϊκών αυτών αντιλήψεων. Ο πολιτικός κόσμος όπως έστρωσε είναι υποχρεωμένος να κοιμηθεί τώρα...

Keywords
Τυχαία Θέματα