Γιατί ο Αβραμόπουλος επισκέπτεται τα ακριτικά νησιά (ΦΩΤΟ)

Η εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Ιράκ, οι τυχόν παρενέργειές της στην Τουρκία, αλλά και η έτσι κι’ αλλιώς «περίπλοκη» κατάσταση στο εσωτερικό της γείτονος, σε συνδυασμό με την υπόθεση «υδρογονάνθρακες» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και την παραδοσιακή «θερινή ραστώνη» στην Ελλάδα, έχουν θέσει σε «κατάσταση συναγερμού» την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Αμφότεροι, πολιτική

και στρατιωτική ηγεσία, σε αγαστή συνεργασία, έχουν εντείνει την φυσική τους παρουσία στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, με συνεχείς επιθεωρήσεις στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών, ενώ και οι στρατιωιτκές ασκήσεις κάθε επιπέδου, έχουν ενταθεί στον υπέρτατο βαθμό. Ταυτοχρόνως ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος με διαδοχικές δηλώσεις του από τις περιοχές αυτές, έχει απευθύνει μήνυμα στην Άγκυρα θέτοντάς την προ των (μεγάλων) της ευθυνών όχι μόνο για να μην αποτολμήσει τίποτα στο Αιγαίο, αλλά και για να περιορίσει την ήδη υφιστάμενη προκλητικότητα από μέρους της στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Υπενθυμίζουμε ότι σε λιγότερο από ένα μήνα, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Αποστολάκη και ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά, έχει επισκεφθεί διαδοχικώς τα εξής νησιά του Αιγαίου:

Στις 28 Μαίου, μ’ αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Σμηναγού (Ι) Κώστα Ηλιάκη, μετέβησαν στην ακριτική Κάρπαθο των Δωδεκανήσων στην τελετή Μνήμης και Τιμής που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Ήρωος και από εκεί ο υπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για τη Δημοκρατία και την Ασφάλεια της χώρας.

Στις 19 Ιουνίου, μ’ αφορμή την επέτειο του θανάτου του Ήρωος Υποσμηναγού (Ι) Νίκου Σιαλμά, στις 18 Ιουνίου 1992, μαζί με τους τρεις αρχηγούς, μετέβησαν στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο, όπου ο ΥΕΘΑ μίλησε σε συγκεντρώσεις του προσωπικού της 130 Σμηναρχίας Μάχης και του 290 Μ/Κ Τάγματος Πεζικού, ενώ επισκέφτηκε και το Ελληνικό Φυλάκιο του Αγίου Ευστρατίου, όπου και κατέθεσε στεφάνι στη Μνήμη του Ήρωος Υποσμηναγού (Ι) Σιαλμά.

Στις 24-25 Ιουνίου, ο ΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, επισκέφτηκε στο Κεντρικό Αιγαίο, την 79η Ανωτάτη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ) στη Σάμο και την 96 ΑΔΤΕ στη Χίο, καθώς και τα Ελληνικά Φυλάκια σε Οινούσσες, Παναγιά, Ικαρία και Αγαθονήσι κ.λπ. Το (πολύ σημαντικό) μήνυμα της περιοδείας του αυτή είναι ότι για πρώτη φορά ο ΥΕΘΑ και οι δύο αρχηγοί, μαζί με τους δημοσιογράφους που τους συνόδευαν, ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΑΝ, στο Αγαθονήσι, που είναι γνωστό ότι επανειλημμένως έχει βρεθεί στο στόχαστρο των Τουρκικών προκλήσεων με τις υπερπτήσεις άνωθεν αυτού που πραγματοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος σε επιθετικούς σχηματισμούς. Επομένως η διανυκτέρευση υπουργού και αρχηγών στο νησί αυτό αποτελεί από μόνη της το δικό της μήνυμα αποφασιστικότητας των Αθηνών προς την Άγκυρα για την Ελληνικότητα όλων των νησιών του Αιγαίου.

«Δεν υπάρχουν γκρίζα νησιά ή γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», μας έλεγε πρόσφατα και σε ανύποπτο χρόνο κορυφαία στρατιωτική πηγή των Ελληνικών ΕΔ, προσθέτοντας: «Υπάρχουν Ελληνικά και Τουρκικά νησιά, όπως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και ανήκουν στις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες. Και τα Ελληνικά νησιά εμείς θα τα υπερασπιστούμε με κάθε μέσο και τρόπο. Και αυτό το γνωρίζουν οι γείτονες, παρά τα όσα περί του αντιθέτου επιχειρούν για τους δικούς τους λόγους».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δ.Αβραμόπουλος, μιλώντας προς το στρατιωτικό προσωπικό του 290 Μ/Κ ΤΠ στη Λήμνο, στις 19 Ιουνίου, ήταν εξαιρετικά σαφής προς την Άγκυρα: «Σήμερα η παρουσία μου εδώ στη Λήμνο και σε λίγο στον Αη Στράτη, είναι για να στείλει και ένα γενικότερο μήνυμα, έξω από τα σύνορα της χώρας. Μήνυμα σιγουριάς, αυτοπεποίθησης και περηφάνιας της Ελλάδος, αλλά και συγχρόνως μήνυμα ειρήνης και καλής γειτονίας για την ευρύτερη περιοχή μας» προσθέτοντας: «Φοβούμαι όμως ότι το Αιγαίο ακόμα δεν έχει ηρεμήσει. Θέλει πολλή δουλειά, θέλει συνετά μυαλά. Θέλει να αντιληφθούμε όλοι ότι έχουμε περάσει το κατώφλι μιας νέας εποχής. Και αυτό που εμφανίζεται σαν ανάγκη για όλους τους λαούς της περιοχής είναι η ειρηνική συνύπαρξη, η πρόοδος και η ευημερία. Και οι λαοί το κατάλαβαν. Εύχομαι να το αντιληφθούν και οι ηγεσίες τους, γιατί έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες τους».

Τέλος, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι για τις 3 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί από την ΠΑ η μεγάλης κλίμακας άσκηση «Καμπέρος», στο πεδίο βολής Κρανέας στη Λάρισα, όπου θα πραγματοποιηθούν βολές όλων των οπλικών συστημάτων που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η ΠΑ, από όλους τους εν χρήσει τύπους μαχητικών της αεροσκαφών. Και μόνο το γεγονός ότι η προηγούμενη παρόμοια άσκηση είχε πραγματοποιηθεί επί προεδρίας (και παρουσίας) του Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου και αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε τώρα, μετά από σχεδόν 12 χρόνια, αυτό το timing από μόνο του «λέει» επίσης πάρα πολλά.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Keywords
Τυχαία Θέματα