Γιατί εξαιρέθηκε το ΤΧΣ από την ανακεφαλαιοποίηση;

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Με αφορμή την ανακοίνωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Γ.Προβόπουλου ότι υπάρχει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και τον προσδιορισμό του ύψους των θεωρουμένων αναγκαίων κεφαλαίων ανά τράπεζα, ο κ. Τσίπρας επικαλείται τις ανακοινώσεις των επικεφαλής των ALPHA bank και Τράπεζας Πειραιώς ότι οι «δύο αυτές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου με παραίτηση των υφισταμένων μετόχων (άρα και του ΤΧΣ) χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση είτε του υπουργού Οικονομικών, είτε του ΤΧΣ».

Ο κ.Τσίπρας προσθέτει ότι παρόμοια σενάρια φημολογούνται και για την Eurobank και εκτιμά ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας επιλογής συνεπάγεται την απώλεια σημαντικών ποσοστών για το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει επίσης ότι παρότι γίνεται συζήτηση για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα ένα σαφές σχέδιο που να λύνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Μετά από αυτά ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός:

-Πότε και με βάση ποιες μελέτες το ΤΧΣ αποφάσισε ότι δεν είναι συμφέρουσα η συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των ALPHA και Πειραιώς; Πότε συντάχθηκαν; Τι στάση κράτησαν έναντι αυτών των προτάσεων οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ στα όργανα διοίκησης των τραπεζών; Τι στάση πρόκειται να κρατήσουν στις επικείμενες συνεδριάσεις της 28ης Μαρτίου;

-Γιατί συνεχίζεται η σκανδαλώδης απαλλαγή του πρώην βασικού μετόχου της EUROBANK Σπύρου Λάτση από τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία της τράπεζας, όντας ο μοναδικός ιδιοκτήτης τράπεζας που δεν υποχρεώθηκε από την Τράπεζα Ελλάδας να καλύψει κεφαλαιακές ανάγκες και funding gap όπως έγινε στις περιπτώσεις των Γάλλων ιδιοκτητών της Εμπορικής και της Γενικής και των Πορτογάλων της MILLEΝNIUM;

Keywords
Τυχαία Θέματα