Γιάννης Παππάς: Το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα

Σκληρή μάχη για την τελική επικράτηση φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρόδο μεταξύ των υποψήφιων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με την εικόνα να έχει μεταβληθεί σε σχέση με το 2012. Για παράδειγμα, οι καλά γνωρίζοντες τα πολιτικά παρασκήνια του «νησιού των ιπποτών» αναφέρουν ότι από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου έχει αρχίσει να διαφαίνεται προβάδισμα του οικονομολόγου κ. Γιάννη Παππά, έναντι των συνυποψηφίων του, οι οποίοι, όντας βουλευτές την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δέχονται έντονη κριτική από τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους για τα σκληρά οικονομικά

μέτρα της κυβέρνησης.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις φαίνεται να ενισχύονται και από τις περιοδείες που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα στα Δωδεκάνησα, όπου αυξάνεται η αποδοχή του. Αυτό, όπως λέγεται στο Νότιο Αιγαίο, οφείλεται στο ενδιαφέρον που δείχνει διαχρονικά για τα τοπικά προβλήματα, για αρκετά από τα οποία μάλιστα τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια δρομολόγησε λύσεις. Η σύγκρουση, ωστόσο, αναμένεται να είναι σκληρή, κυρίως με τους κ.κ. Βασίλη Υψηλάντη και Μάνο Κόνσολα, αλλά και με τη Μίκα Ιατρίδη, που επανεντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία λίγες μόλις ημέρες μετά τη θετική ψήφο της στην κυβερνητική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η τελευταία, ωστόσο, αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους Νεοδημοκράτες των Δωδεκανήσων, λόγω των πρόσφατων επιθέσεων που εξαπέλυε στο απερχόμενο κυβερνών κόμμα, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τόσο ως βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων όσο και ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ανεξάρτητων.

ΟΙ ΕΔΡΕΣ

Αναφορικά με τους άλλους συμμετέχοντες στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, δεν φαίνεται να προλαβαίνουν να αναπτύξουν δυναμική. Η όλη προσπάθεια, πάντως, της τοπικής ΝΟΔΕ είναι να καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να κρατήσει τις δύο έδρες, πράγμα αρκετά δύσκολο, δεδομένου ότι στις πρόσφατες ευρωεκλογές η Ν.Δ. συγκέντρωσε ποσοστό 26,05% (από 32,38% στις εκλογές του Ιουνίου 2012) και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,73% (από 22,88%). Σύμφωνα με τις «γαλάζιες» εκτιμήσεις, η Ν.Δ. στη Δωδεκάνησο θα πρέπει να έρθει πρώτο κόμμα, για να παραμείνουν ανέπαφες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της, αλλά αυτό είναι συνάρτηση του πανελλαδικού αποτελέσματος, και ειδικότερα της ποσοστιαίας διαφοράς που θα έχουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Η πολυπλοκότητα του εκλογικού νόμου παραπέμπει σε σταυρόλεξο σχετικά με την κατανομή της πέμπτης βουλευτικής έδρας της Δωδεκανήσου, με το ΠΑΣΟΚ να φιγουράρει ως πιθανότερος «μνηστήρας» για την κατάκτησή της, παρά τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και μετά τη δημιουργία νέου κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου.

Keywords
Τυχαία Θέματα