Για τη δόση του 1 δισ. αποφασίζει το Eurogroup

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στρέφονται τα βλέμματα του οικονομικού επιτελείου, που αναμένει το Ο.Κ. για τη λύση που θα δοθεί στο θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο για την απόφαση εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Οι επικεφαλής της τρόικας, μετά τις σημερινές πολύωρες διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, αναχωρούν από την Αθήνα, χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία τόσο για τα ΕΑΣ,

όσο και για το κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών και η κυβέρνηση φέρεται ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα παρατείνει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και για το 2014.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, εξερχόμενος απόψε από το υπουργείο Οικονομικών, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά. Η τρόικα, πρόσθεσε, θα επιστρέψει τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση για τα ΕΑΣ είναι πιθανό να ληφθεί αύριο Τρίτη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και υπάρχει αισιοδοξία για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν μπορεί να λεχθεί τίποτα πριν το Eurogroup» είπε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος.

«Προχωρήσαμε πολύ σε όλα τα θέματα. Πιστεύουμε ότι η πρόοδος που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις θα φανεί στο Eurogroup, που θα είναι η συνέχεια του Euro Working Group», δήλωσε το ίδιο στέλεχος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και η τρόικα έχει υπαναχωρήσει σημαντικά από τις αρχικές της θέσεις, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση μέχρι την Παρασκευή, η οποία θα προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και το 2014 και στο πλαίσιο αυτό, θα αναζητήσει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypro.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα