Γεύμα Παναγιωτόπουλου με την πρώην γενική κυβερνήτη Καναδά

Ένα πολύ θετικό βήμα για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων μέσω της διεθνούς οργάνωσης της Γαλλοφωνίας έγινε κατά τη διάρκεια τού γεύματος εργασίας που είχε σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος με την πρώην Γενική Κυβερνήτη του Καναδά κα Μικαέλ Ζαν, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα για τη διάλεξη που θα δώσει απόψε στις 7 στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα "Πολυπολιτισμικότητα, Πολιτισμικός Διάλογος και Κοινωνική Αλλαγή".

Δυναμική προσωπικότητα με πολιτικές,

κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και με σημαντική παρουσία στο διεθνώς επιδραστικό θεσμό της Γαλλοφωνίας, η κα Ζαν αποτελεί υπόδειγμα ανθρώπου που ξεπέρασε τα εμπόδια προσφέροντας στην κοινωνία. Το 1968, ήταν μόλις 11 χρονών όταν έφτασε μαζί με τους γονείς της πρώτη φορά στον Καναδά, μια οικογένεια πολιτικών προσφύγων από την Αϊτή. Τότε, δεν φανταζόταν ότι κάποτε θα γινόταν Γενική Κυβερνήτης της χώρας, που υπήρξε η δεύτερη πατρίδα της. Όμως αυτό είναι ένα μικρό μέρος της συναρπαστικής ζωής της:

Σπούδασε Ισπανική και Ιταλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, έκανε μεταπτυχιακό στη συγκριτική λογοτεχνία και δίδαξε στη Σχολή Ιταλικών Σπουδών του ίδιου πανεπιστημίου. Μιλά απταίστως πέντε γλώσσες. Ενόσω σπούδαζε, εργάστηκε σε καταφύγια κακοποιημένων γυναικών και συνέβαλε στη δημιουργία δικτύου παρομοίων καταφυγίων σε όλο τον Καναδά. Διακρίθηκε ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ενημερωτικών προγραμμάτων στο Radio -Canada και το CBC.

Ενθερμη οπαδός της "πολιτιστικής διπλωματίας", πραγματοποίησε μεταξύ 2005- 2010 ως Πρώτη Πολίτης του Καναδά 40 αποστολές και επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό. Παντρεμένη με τον Γαλλοκαναδό φιλόσοφο , συγγραφέα και άνθρωπο του κινηματογράφου Jean- Daniel Lafond, ίδρυσε μαζί του και συνδιευθύνουν το Ιδρυμα Michaelle Jean, που βοηθά μη προνομιούχους νέους να βελτιώσουν τη ζωή τους μέσω καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών.

Η Μικαέλ Ζαν, που θα γίνει δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, έχει ονομαστεί από την Unesco Ειδική Απεσταλμένη για την Αϊτή, είναι πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Οττάβα, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανωτέρων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Laval και μέλος του ΔΣ του Toronto Luminato Festival.

Γευματίζοντας με τον Ελληνα υπουργό απέναντι από την Ακρόπολη, η κα Ζαν, μια γυναίκα με δυναμισμό, χιούμορ και ευρύτατα ενδιαφέροντα, επιβεβαίωσε τη θέση της υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα- ανέκαθεν, άλλωστε, το υποστήριζε με θέρμη.

Εκδήλωσε επιπλέον το ενδιαφέρον να συνεργαστεί με την ελληνική πλευρά σε θέματα Γαλλοφωνίας, εξέχον μέλος της οποίας είναι η ίδια. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, του χρόνου στη Διεθνή Διάσκεψη του Ντακάρ θα είναι η επικρατέστερη για τη θέση της Γενικής Γραμματέως.

Καθώς η Γαλλοφωνία έχει μεγάλη απήχηση και στη χώρα μας, η επαφή και καλή σχέση με την κα Ζαν σηματοδοτεί ήδη μια ευκαιρία να αξιοποιηθεί και μέσω του θεσμού αυτού το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και τα θέματα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα της Ελλάδος στη διεθνή οργάνωση της Γαλλοφωνίας, στην οποία η χώρα μας είναι μέλος, μας δίνει πολλές ευκαιρίες για να προωθήσουμε τα εθνικά μας θέματα και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη διεθνή εικόνα της Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα