Γερμανική θρασυδειλία

του Νίκου Σίμου

Η άρνηση του Βερολίνου να δεχθεί το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης που έχει με τους εταίρους της η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρήκε το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος ότι έχει τη βάση για έναν συμβιβασμό και μία συμφωνία, δείχνει την μικρότητα της Γερμανίας, την καταπάτηση από αυτήν της αρχής της αλληλεγγύης που συνιστά πυλώνα των συνθηκών της Ενωμένης Ευρώπης καθώς και την πρόθεσή της να μην είναι ένας ισότιμος εταίρος σε μία οιονεί

ομοσπονδία κρατών αλλά ο επικυρίαρχος.

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι μία πρωτης τάξεως ευκαιρία για να παραδίδει μαθήματα το Βερολίνο στους άλλους. Είναι η περίπτωση του θρασύδειλου που εξαντλεί όλη την παληκαριά του σε μία αδύναμη χώρα, μια και δεν θα μπορούσε την εκβιαστική της πολιτική να την εφαρμόσει σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Μέχρι και ο τσαρλατάνος Μπερλουσκόνι έδειξε τα δόντια του στην Μέρκελ.

Πριν από την άρνηση του Βερολίνου στο ελληνικό αίτημα ο χαρακτηρισθείς από τον Νομπελίστα Κρούγκμαν Βόλφκανγκ Σόιμπλε, «Κορλεόνε», είχε και το θράσος να λυπηθεί τους Έλληνες για την κυβερνηση που εξέλεξαν! Ήταν μία απολύτως προσβλητική για τον ελληνικό λαό φράση από τα χείλη ενός ανθρώπου που, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να λυπάται για τοι ιστορικό παρελθόν της χώρας του. Το ακόμη θλιβερότερο όμως ειναι ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως της αξιωματικής, δεν θεώρησε σκόπιμη μια στοιχειώδη απάντηση εθνικής αξιοπρέπειας. Πως άλλωστε θα τολμούσαν να απαντήσουν αυτοί που αποδείχτηκαν εντολοδόχοι του Βερολίνου και γι’ αυτο τους περιθωριοποίησε ο λαός. Δημιούργησαν έτσι και την εντύπωση ότι προκειμένου να δικαιωθούν για την «αποτελεσματικότητα» της γονυπετούς πολιτικής που άσκησαν θα μπορούσαν να επιχαίρουν ακόμη κια για μία αποτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Γι αυτό και ψελλίζουν ότι προβάλλει το δικό τους κατόρθωμα η νέα κυβέρνηση, δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να βασίσει τις προτάσεις της για μία νέα συμφωνία με τους δανειστές. Και λησμονούν οι αφελείς ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν δημιουργήθηκε επειδή αναθέρμαναν την Οικονομία ή έφεραν επενδύσεις αλλά, επειδή κόπηκαν συντάξεις, επειδή τα νοσοκομείας δεν έχουν ούτε γάζες, επειδή στα σχολειά τουρτουρίζουν τα παιδιά και επειδή το κράτος χρωστάει και της... Μιχαλούς!



Keywords
Τυχαία Θέματα