Φόρο-πρόστιμα εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η "λογική" των εξωπραγματικών προστίμων συνεχίζεται ακάθεκτη. Σύμφωνα με το νόμο 4174/13 οι καθυστερήσεις καταβολής φόρων εκ μέρους των επιχειρήσεων για ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών προκαλούν βαρύτατες ποινές. Έτσι η αμέλεια καταβολής υποχρέωσης, έστω και για μια ημέρα, οδηγεί σε πρόστιμο 1.000 ευρώ σε εταιρίες, που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε όσες τηρούν διπλογραφικό 2.500 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας παράβασης εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, πάλι

εντός πέντε ετών, ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου. Τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δήλωσης ή εντοπισμού ανακριβειών σε αυτή ανέρχονται σε 10%, 30% και 100% του ποσού της διαφοράς, εάν αυτή κυμαίνεται αντίστοιχα από 5-20%, 20-50% και άνω του 50% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση, ενώ εάν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ΑΕ και ΕΠΕ αρνηθούν τους ελέγχους των αρμόδιων κλιμακίων του Υπουργείου Οικονομικών, απειλούνται με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων που κυμαίνονται από 40.000 έως και 100.000 ευρώ.

Ως προς τα φυσικά πρόσωπα, συμπληρωματικές διατάξεις του νόμου 4174/13 αναφέρουν ότι οποιοδήποτε ποσό φόρου αν δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής (εκπρόθεσμη καταβολή), υπολογίζεται πρόστιμο ίσο με 10% του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε 20% του φόρου. Μετά την πάροδο δύο ετών ανέρχεται σε 30% του φόρου, ενώ ισχύουν όλα όσα προβλέπονται για τις προσαυξήσεις λόγω καθυστερήσεων με επιτόκιο 0,73% το μήνα ή 8,76% τον χρόνο.

Πράγματι είναι να απορεί κανείς, πως το ποσό των 63,3 δις, των ληξιπρόθεσμων οφειλών από βεβαιωμένους φόρους, εκ των οποίων τα 30,8 δις από πρόστιμα και προσαυξήσεις, δεν κατάφερε να πείσει και να οδηγήσει τη Τρόικα σε άλλες λύσεις φορολογικής συμμόρφωσης, αντί σε πρόστιμα φορολογικής εξόντωσης. Όσοι μικρομεσαίοι της αγοράς επιβιώσαμε από τη κρίση, την παρατεταμένη ύφεση και την "εκτέλεση" του μνημονίου, κινδυνεύουμε από τη "χαριστική βολή" της αλόγιστης υπερφορολόγησης και των εξωπραγματικών προστίμων. Η ΕΣΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για τα νέα φορολογικά βάρη του 2014 και αντιδρά έντονα στα νέα πρόστιμα "εξόντωσης και όχι συμμόρφωσης" των μικρομεσαίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα