Εξελίξεις στη δίκη για το Βατοπέδι

Της Σοφίας Σπίγγου

"Αποβλήθηκε" η πολιτική αγωγή του Δημοσίου σε βάρος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου για πέντε από τα ανταλλαχθέντα ακίνητα, για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, έπειτα από απόφαση του Τριμελούς το Εφετείου Κακουργημάτων. Την ίδια ώρα, το δικαστήριο αποφάσισε την αποβολή της πολιτικής αγωγής και σε βάρος της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη. Για τις υπόλοιπες ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, οι δικαστές επιφυλάχθηκαν να εκδώσουν την απόφασή τους, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε

την αποβολή της πολιτικής αγωγής σε βάρος της κ. Πελέκη, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο έλαβε γνώση των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται, στις 12 Φεβρουαρίου 2010, όταν ο υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή στο Νομικο Συμβούλιο του Κράτους να ασκήσει κάθε νόμιμη ενέργεια για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Από τότε, είχε προθεσμία 6 μηνών προκείμενου να καταθέσει αγωγή σε βάρος της Αικ. Πελέκη, κάτι που δεν έπραξε. Συνεπώς, κατά την εισαγγελική λειτουργό, "το Δημόσιο δεν μπορεί να παρασταθεί ούτε για την υποστηρίξει της κατηγορίας σε βάρος της κατηγορουμένης".

Δεκτό έγινε το αίτημα της εισαγγελέως και για την αποβολή της πολιτικής αγωγής ως προς το σκέλος της διεκδίκησης αποζημίωσης του Δημοσίου από την Ι.Μ. Βατοπεδίου για τα πέντε ακίνητα, για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις από τα πολιτικά δικαστήρια υπέρ της Μονής.

Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν δια μέσω των συνηγόρων τους όλες τις κατηγορίες, ενώ ο συνήγορος του ηγούμενου Εφραίμ, Γ. Γιαννίδης, τόνισε πως ο εντολέας του "έπαξε εν πνεύματι δικαίου και με την πεποίθηση πως έκανε το σωστό".

Keywords
Τυχαία Θέματα