Εσωκομματικό τοπίο με παγίδες



Σε… τεντωμένο σκοινί η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ



Η Αριστερά, σε αντίθεση με τη Δεξιά, έχει μεγαλύτερη έφεση στις διασπάσεις, κάτι που έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση που του είχαμε κάνει στο παρελθόν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Και επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι «μπετόν αρμέ», το εσωκομματικό τοπίο κρύβει πολλές παγίδες για τον επικεφαλής του, εξαιτίας των εύθραυστων ισορροπιών που υπάρχουν

μεταξύ των συνιστωσών και των επώδυνων συμβιβασμών που κάνουν όλες μαζί, για να συνθέσουν μια επίπλαστη ενότητα σε οργανωτικό και ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο.
Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις «αλλεπάλληλες» εστίες έντασης, επειδή αυτές προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος, παρά τις αντιρρήσεις και τις γκρίνιες που έχει για τη γραμμή του κόμματος, στο τέλος «βρίσκει τρόπο» και ο ίδιος να νιώθει κερδισμένος και ο αρχηγός να αισθάνεται νικητής. Ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται λιγότερο τον Π. Λαφαζάνη, τον οποίο αντιμετωπίζει καλοπροαίρετα και καλοσυνάτα, σεβόμενος τις ριζοσπαστικές αντιλήψεις του, από ό,τι άλλους βουλευτές με ισχυρή προσωπικότητα και προφίλ μεταρρυθμιστικής νοοτροπίας, που δύσκολα μπορεί να «παριστάνουν» τους οπαδούς μιας «επαμφοτερίζουσας» γραμμής, με θολό κυβερνητικό στίγμα και με γνώμονα την «παραπλανητική» και «λαϊκίστικη» τακτική «να τα έχουμε καλά και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», χαϊδεύοντας αυτιά και τάζοντας τα πάντα στους πάντες.
Μια τέτοια επίφοβη περίπτωση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο καθηγητής και βουλευτής Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος δεν ανήκει στην κατηγορία των υπηρετούντων την «κομματική νομιμότητα για λόγους σκοπιμότητας». Το εάν θα δούμε στο μέλλον κόμμα ή πολιτική κίνηση από τον Γ. Σταθάκη θα εξαρτηθεί από την απόφαση του Αλ. Τσίπρα σχετικά με το με ποιους θέλει να συνεχίσει στο μέλλον.



Ενημερώνεται

Μπορεί κανείς να μην έμαθε ή να μην ένιωσε τα αποτελέσματα της συμβολής του στην Ελλάδα ως συμβούλου και φίλου του Γιώργου Παπανδρέου, ωστόσο ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ρίτσαρντ Πάρκερ ανήκει στην κατηγορία των παγκοσμίου φήμης επιστημόνων που ενδιαφέρονται για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Οπως μάθαμε, κάθε εβδομάδα επικοινωνεί με ανθρώπους που γνώρισε στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου την περίοδο που ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός και ζητά ενημερωτικά σημειώματα για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Προφανώς για επιστημονικούς λόγους.

Αλλος για Παρίσι;



Η πληροφορία που κυκλοφόρησε στο ΠΑΣΟΚ ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος σκοπεύει να στείλει στο Παρίσι για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κομματική αποστολή, στην οποία θα μετέχουν οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης (φωτ.), έχει προκαλέσει αντιδράσεις. «Από πού και ως πού και με ποια ιδιότητα» ακούγεται στη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ, όπως έμαθα, εκείνοι που έχουν δυσανασχετήσει στο ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο είναι οι δύο ευρωβουλευτές της «Ελιάς». Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, και η συνάδελφός του Εύα Καϊλή.


Αξιοπιστία


Γράφαμε προ ημερών για τις ηγετικές φιλοδοξίες του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. καθηγητή Γιάννη Πανούση (φωτ.). Ο ίδιος έδωσε την εξής απάντηση: «Επειδή παρουσιάζομαι ως διάδοχος του Φώτη του Κουβέλη στη ΔΗΜ.ΑΡ., θέλω να δηλώσω ότι: Είμαι υπεύθυνος γι’ αυτά που λέω, κι όχι για αυτά που (δεν) καταλαβαίνουν ή που (δεν) γράφουν άλλοι. Διαφωνώ πλήρως με τη μικροπολιτική των διαρροών, των κύκλων, των παρασκηνίων και των τάχατες διασταυρωμένων πληροφοριών. Η πολιτική, ιδίως σήμερα, έχει ανάγκη από φως. Περισσότερο φως». Εμείς απλώς θα απαντήσουμε στον αξιοσέβαστο καθηγητή ότι η πολιτική, εκτός από φως, θέλει και αξιοπιστία. Διότι ο ίδιος είχε ανακοινώσει πριν από μήνες ότι θα είναι ξανά υποψήφιος, αλλά πριν από μία εβδομάδα ανακοίνωνε την ονομασία νέου κόμματος.

Δίνει «παρών»

Στο δίλημμα «να πάω στην εκδήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ή στην εκδήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την 3η του Σεπτέμβρη;» υπάρχουν κάποια κορυφαία στελέχη που απαντούν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παραστούν και στις δύο. Μεταξύ αυτών, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας (φωτ.), που θα πάει να ακούσει και τον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο και, αν υπάρχει δυνατότητα να μιλήσει, θα το πράξει!

Παρέμβαση

Μαθαίνω ότι ο υπουργός Παιδείας και πρόεδρος του κόμματος Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος, ετοιμάζει ηχηρή παρέμβαση με ηγετικά χαρακτηριστικά τις επόμενες ημέρες, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της εμπλοκής του στις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς και τις αλλαγές που χρειάζεται η Δημοκρατική Παράταξη.

Ποια, θέλω να ξέρω ποια

Η γυναίκα-αράχνη, που έχει ισχυρό δίκτυο γνωριμιών σε όλους τους πολιτικούς χώρους, κρατάει καλά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα, ικανά να κάψουν κόσμο σε περίπτωση που επιχειρηθεί να την αμφισβητήσουν. Εμείς θα της συστήναμε να γράψει ένα πολιτικό μυθιστόρημα, εάν δεν θέλει να βγάλει φόρα-παρτίδα όσους κατά καιρούς γοητεύτηκαν από τα κάλλη της.

Keywords
Τυχαία Θέματα