Εργαλείο της αγοράς η Διαμεσολάβηση

Η υπηρεσία Διαμεσολάβησης του Νόμου 3898/2010 για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, παρέχει πολλά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση αυτής της σύντομης και αποτελεσματικής εξωδικαστικής διαδικασίας-επίλυσης των επιχειρηματικών και ιδιωτικών διαφορών. Σύμφωνα με τον ελληνικό Νόμο, ως διαμεσολάβηση νοείται «η διαρθρωμένη διαδικασία, ανεξαρτήτως ονομασίας, στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη μιας διαφοράς επιχειρούν εκουσίως να επιλύσουν με συμφωνία τη διαφορά αυτή με τη βοήθεια διαμεσολαβητή».

Η προσφυγή στη διαμεσολάβηση γίνεται:
α) με πρωτοβουλία

των μερών, που αποδεικνύεται εγγράφως,
β) με πρόταση του δικαστηρίου ενώπιων του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση σε κάθε στάση της δίκης που, αν γίνει αποδεκτή από τα μέρη, οδηγεί σε υποχρεωτική αναβολή της συζήτησης σε δικάσιμο μετά την πάροδο 3μήνου,
γ) με διαταγή από δικαστήριο άλλου κράτους-μέλους και
δ) εκ του νόμου.

Η διαδικασία της διαμεσολάβησης ρυθμίζεται νομοθετικά μόνο ως προς τα συγκεκριμένα απαραίτητα τυπικά στοιχεία της, αφού από τη φύση της διαμεσολάβησης πρόκειται για μια ελαστική διαδικασία, που καθορίζεται από το διαμεσολαβητή σε συνεργασία με τα μέρη και ανάλογα με την εκτίμηση των στοιχείων που εξυπηρετούν βέλτιστα την επίλυση της εκάστοτε διαφοράς. Εξυπακούεται βέβαια, ότι οι θεμελιώδεις δικονομικές αρχές της ισότητας των μερών, της ανεξαρτησίας, ουδετερότητας και αμεροληψίας του διαμεσολαβητή και της καλής πίστης βρίσκουν εφαρμογή και στη διαδικασία αυτή. Η εφαρμογή του θεσμού της διαμεσολάβησης επικεντρώνεται στις διαφορές ιδιωτικού δικαίου - αστικές και εμπορικές- που υπάγονται κατ’ εξοχήν στο πεδίο εφαρμογής της διαμεσολάβησης, υπό την προϋπόθεση φυσικά τα μέρη να έχουν εξουσία διάθεσης στο αντικείμενο της διαφοράς και μπορούν να συνάψουν επ’ αυτού συμβιβασμό.

Τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης είναι τα εξής:
• Εξοικονόμηση χρόνου.
• Εξοικονόμηση διαδικασιών για την προετοιμασία της κατ’ αντιδικία επίλυσης της διαφοράς.
• Αποφυγή κινδύνου έκδοσης δυσμενούς (ή απλά καθυστερημένης) δικαστικής απόφασης.
• Ευελιξία και ταχύτητα της διαδικασίας.
• Προστασία της αξιοπρέπειας των μερών.
• Εξασφάλιση εμπιστευτικότητας και απορρήτου.
Επιρροή στη λύση της διαφοράς με σύμμετρη και φιλική ικανοποίηση των κατ’ ιδίαν συμφερόντων των μερών.
• Διαφύλαξη και συνέχιση των επιχειρηματικών ή άλλων σχέσεων συνεργασίας των μερών.
• Ανάδειξη και συνεκτίμηση από τα μέρη και μη νομικών στοιχείων.
• Δυνατότητα ένταξης και ξένων προς την αρχική διαφορά απαιτήσεων.

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι σπουδαίο εργαλείο για την επιχειρηματικότητα, ενώ στο Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιώς (ΚΕ.ΔΙ.Π.) το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των διαμεσολαβητών θεωρείται πολύ υψηλού επιπέδου κάτι που επιβεβαιώνεται έμπρακτα από τη στήριξή του επιχειρηματικού κόσμου στο θεσμό της Διαμεσολάβησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα