Επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις μέσα 30 μέρες

Η επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών είναι ο στόχος που έχει θέσει στις εφορίες ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε οικονομική ιστοσελίδα τόνισε πως από τα 1,8 δισ. ευρώ εκκρεμών επιστροφών ΦΠΑ στις αρχές του έτους, σήμερα παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές ύψους 840 εκατ. ευρώ.

«Δεν

είμαστε όμως ακόμη ευχαριστημένοι. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιστρέφουμε τον ΦΠΑ σε λιγότερο από έναν μήνα. Αυτός είναι ο βασικός στόχος μας» δήλωσε στο capital.gr.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έως τις 21 Οκτωβρίου παρέμεναν σε εκκρεμότητα 5.162 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, που αντιστοιχούσαν σε πληρωμές 8370 εκατ. ευρώ.

Ο μέσος χρόνος αναμονής της πληρωμή ΦΠΑ ανέρχεται σήμερα στις 474 ημέρες, ενώ 4.413 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχουν περίοδο αναμονής άνω των 120 ημερών.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης δήλωσε επίσης σήμερα πως οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες προχωρούν με την εκκαθάριση των πιστωτικών δηλώσεων και θα έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της εκκαθάρισης έως το τέλος του μήνα.

Αν και πολλοί φορολογούμενοι έχουν υποβάλει τα πρωτότυπα δικαιολογητικά τους προς έλεγχο στις εφορίες ήδη από τον Ιούλιο, ωστόσο η εκκαθάριση των δηλώσεων τους στις ΔΟΥ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους φορολογουμένους δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος, ενώ μεγάλο μέρος αυτών έχει οφειλές προς το Δημόσιο είτε από το χαράτσι τηε ΔΕΗ, είτε από ΦΑΠ, είτε από ΦΠΑ και αναμένει την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκειμένου να προχωρήσει ο συμψηφισμός του φόρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα