Επιλύθηκε οριστικώς το ζήτημα της εκτάσεως του ΑΟΟΑ


Το χρονίζον εδώ και μία τεσσαρακονταετία ζήτημα της εκτάσεως γης ιδιοκτησίας του Αυτονόμου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) στο Πικέρμι επιλύθηκε οριστικώς – όπως εκτιμάται από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης – προς όφελος των μελών του Οργανισμού με το Νόμο 4280/14, μετά τη χθεσινή συνάντηση και παρουσίαση της επιτευχθείσας λύσεως από τον Υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Ταγαρά στο ΥΠΕΘΑ.
Ο Νόμος αυτός που ψηφίστηκε το καλοκαίρι

(ΦΕΚ 159/8-8-2014), με τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση, βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών, ρύθμιση δασικής νομο¬θεσίας και άλλες διατάξεις», μεταβάλλει ριζικά την πολεοδομική νομοθεσία και δίδει τη δυνατότητα πολεοδομήσεως, υπό νέα αντίληψη, καθώς επιβάλλει την παραχώρηση στο Δημόσιο του 50% της εκτάσεως των ενδιαφερομένων, προκειμένου να πολεοδομηθεί το υπόλοιπο και στην πε¬ρίπτωση του ΑΟΟΑ αποδίδεται το σύνολο των δεσμευμένων εκτάσεων.
Με την ψήφιση του προαναφερθέντος Νόμου, επιλύθηκε με τις ενέργειες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και των ΕΔ, ένα πρόβλημα που απασχολούσε εδώ και 40 έτη μεγάλο αριθμό στελεχών των ΕΔ και έχουν ξεκινήσει ήδη ενέργειες ώστε εντός ευλόγου χρόνου να ολοκληρωθούν μια σειρά διαδικασιών για να μπορέσει ο ΑΟΟΑ να ικανοποιήσει τα περίπου 2000 μέλη του.
Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος παρίστατο στην εκδήλωση, επισήμανε με νόημα ότι «Το Πικέρμι για τις Ελληνικές ΕΔ είχε και έχει πάρει μία μυθική διάσταση. Ένα πρόβλημα 40 ετών, το οποίο ήταν αδύνατο να επιλυθεί και έμενε απόρθητο και απείραχτο. Απαιτήθηκε η προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας. Και βρισκόμαστε τώρα μπροστά στην επίλυση ενός θέματος που θα ικανοποιήσει περίπου 2000 στελέχη για να πάρουν τελικά, αυτό που τους ανήκει».
Στην όλη εκδήλωση παρουσιάσεως του προγράμματος αξιοποιήσεως της εκτάσεως στο Πικέρμι προς όφελος του ΑΟΟΑ, εκτός των προαναφερθέντων παραβρέθηκαν επίσης ο πρώην Αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης και του προέδρου του ΔΣ της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Υποστρατήγου ε.α.Ευαγγέλου Δανιά.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο Δ.Αβραμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για τα μέλη του ΑΟΟΑ επίκειται και η δημοπράτηση για κατασκευή δύο πολυκατοικιών, μία στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Καλαμαριάς, οκτώ διαμερισμάτων και η άλλη στην Καστοριά, δέκα διαμερισμάτων».
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο ΑΟΟΑ αγόρασε το 1972, έκταση 2.486 στρεμμάτων στο Πικέρμι, με μορφή λωρίδων γης, αναμεμειγμένες με αντίστοιχες λωρίδες ιδιοκτησίας ιδιωτών και τεσσάρων άλλων οικοδομικών συνεταιρισμών, συνολικής εκτάσεως περισσοτέρων των 6000 στρεμμάτων. Στο παρελθόν είχαν γίνει τρεις προσπάθειες για ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως και επιλύσεως του προβλήματος, με πρώτη το 1976-80 και την τελευταία το 2006, ανεπιτυχώς. Ταυτοχρόνως, την ίδια περίοδο επιβλήθηκαν ευ¬ρύτερες δεσμεύσεις στην συνολική έκταση (6116 στρέμματα), που περιόρισαν κατά πολύ την δυνατότητα δομήσεως σε αυτήν.
Στις αρχές του 2012, μετά από ενέργειες του τότε (και πάλι) ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου και του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωσταράκου και σχετική παρέμβαση, άρχισε προσπάθεια σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ για επίλυση του προβλήματος. Σε συνέχεια της προσπάθειας αυτής, το Μάρτιο του 2013, και ύστερα από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά προς τον τότε Αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Στ.Καλαφάτη, δόθηκε εντολή επισπεύσεως των διαδικασιών, όπερ και εγένετο με το αποτέλεσμα που προελέχθη.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα