Επιχειρηματικοί Άγγελοι: στην υπηρεσία της ανάπτυξης

Πριν από μερικές ημέρες, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών παρουσίασε μια νέα, καινοτόμο δράση, με σκοπό τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων, το οποίο αναπτύχθηκε μέσω του Κέντρου Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ,

σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος του Δικτύου είναι ο εντοπισμός και η προώθηση επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια η ύφεση, ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές, η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – και το ουσιαστικό κλείσιμο της στρόφιγγας από την πλευρά του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, είχαν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν – και είναι ως τώρα – να μένουν πίσω επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και να παραγκωνίζονται καλές ιδέες, οι οποίες κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να καρποφορήσουν, προς όφελος τόσο των ίδιων των επενδυτών όσο και της οικονομίας.

Η αξιοποίηση του θεσμού των Επιχειρηματικών Αγγέλων μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του περιβάλλοντος, βοηθώντας στη διασύνδεση μεταξύ έμπειρων και πετυχημένων επιχειρηματιών του Ελλαδικού χώρου, με καινοτόμες υφιστάμενες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις. Οι πρώτοι, επενδύοντας στην επιχειρηματική ιδέα και επωμιζόμενοι το αντίστοιχο ρίσκο, παρέχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση, καλύπτοντας την έλλειψη ρευστότητας της αγοράς. Οι δεύτεροι έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα, αλλά και να βρουν χρηματοδοτικούς πόρους οι οποίοι θα τους βοηθήσουν τόσο στη σύσταση της επιχείρησής τους, όσο και στην βιωσιμότητά της, υποστηρίζοντας την μετέπειτα λειτουργία της συμβουλευτικά.

Οι δραστηριότητες του δικτύου αρχικά αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά την εξεύρεση Επιχειρηματικών Αγγέλων στην Αττική, αλλά και γενικότερα στη χώρα, οι οποίοι θα αποτελέσουν το ένα και βασικό σκέλος του δικτύου. Το δεύτερο επίπεδο αφορά τη σύνδεση του δικτύου με καινοτόμους επιχειρηματίες, ερευνητικά ινστιτούτα και επιχειρήσεις, που θα υποβάλουν επενδυτικές προτάσεις προς χρηματοδότηση από τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους. Το τρίτο επίπεδο αναφέρεται κυρίως στον οργανωτικό τομέα, βάσει του οποίου θα λειτουργήσει το δίκτυο των Επιχειρηματικών Αγγέλων.

Σε επόμενο στάδιο, η αποστολή του δικτύου μπορεί να διευρυνθεί, προσφέροντας υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους και τις επιχειρήσεις. Οι υπηρεσίες αυτές θα εστιάζονται κυρίως στο θέμα των ελέγχων και διαπραγμάτευσης, έως ότου οι δύο πλευρές φθάσουν σε μια καταληκτική συμφωνία.

Η δημιουργία του Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων του ΕΒΕΑ αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία εμπλουτίζει τις υπηρεσίες μας προς την επιχειρηματική κοινότητα, συμπληρώνοντας δράσεις όπως είναι η ίδρυση του Κέντρου Διαμεσολάβησης, η λειτουργία του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, οι δράσεις εξωστρέφειας κτλ. Οι δράσεις αυτές είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ρόλο και τη συμβολή του Επιμελητηριακού Θεσμού στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στην ενδυνάμωση της δημιουργικής, εξωστρεφούς Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα