Έντονες ανησυχίες για τους μετασεισμούς στηην Κρήτη

Μια ημέρα μετά το χτύπημα του εγκέλαδου που αναστάτωσε τους κατοίκους της Κρήτης, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν σε καταγραφή των ζημιών, που άφησαν πίσω τους τα 6,2 Ρίχτερ. Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών έκλεισε από το πρωί της Κυριακής το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου να ελεγχθεί ο δρυμός σε όλο το μήκος της διαδρομής και κυρίως σε σημεία που από χθες αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων.

Κλειστός είναι από το πρωί της Κυριακής και ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στο Θέρισο, σε όλο το μήκος του φαραγγιού, καθώς

κρίθηκε σκόπιμο μετά την πτώση ενός μεγάλου βράχου να ελεγχθεί όλο το τμήμα της διαδρομής, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων.

Από το πρωί ελέγχονται επίσης και οι σχολικές μονάδες των Χανίων, ώστε να διαπιστωθεί, αν έχουν υποστεί ζημιές, ενώ συστάθηκαν επιτροπές ανά Δήμο, τα μέλη των οποίων θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια. Στο Νομό Χανίων έχουν αναφερθεί από πολίτες ρήγματα κυρίως σε παλιές οικίες και ιδιαιτέρως στην παλιά πόλη των Χανίων. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από το πρωί της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, παρατηρήθηκαν σωματίδια στο νερό του δικτύου ύδρευσης σε περιοχές -κυρίως κοντά στην πόλη των Χανίων-, ωστόσο σύμφωνα με τεχνικούς της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης αυτό παρατηρείται σε σημεία, όπου υπάρχουν γεωτρήσεις μεγάλου βάθους και το δίκτυο δεν έχει υποστεί ζημιά. Πάντως, αρκετοί πολίτες από χθες το βράδυ έσπευσαν να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό.

Την παλιά πόλη των Χανίων και την περιοχή της Κισσάμου που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του χθεσινού σεισμού, επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος το Σάββατο εκτίμησε, ότι ο σεισμός ήταν πιθανότητα ο κύριος, χαρακτηρίζοντας ωστόσο κρίσιμο το επόμενο 24ωρο.

Μετά το πρώτο σοκ του ισχυρού σεισμού, κανονικά λειτουργούν και όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς με ευθύνη των ξενοδόχων έγινε ενημέρωση προς όλους τους επισκέπτες, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, το μεγάλο εστιακό βάθος (60 χλμ.) του σεισμού μειώνει τις πιθανότητες μεγάλων και πολλών μετασεισμών. Θυμίζουμε πως από προχτές το μεσημέρι πάντως έως τις 11:00 το πρωί της Κυριακής σημειώθηκαν 40 μετασεισμοί, εκ των οποίων ο υψηλότερος ήταν μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα