Ενιαία είσπραξη φόρου και ασφαλιστικών εισφορών

Την δημιουργία ενιαίου συστηματος είσπραξης φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

Το πρώτο βήμα θα γίνει στο τέλος του 2015 με την δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος φυσικών / νομικών προσώπων. Από τον Ιούλιο του 2017, θα γίνει η συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

Μέχρι τότε θα συνεχιστεί η λειτουργία του Κεντρου Εσπραξηε Ασφαλιστικών Οφειλών. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας με δηλώσεις του, προανήγγειλε νέα,

βελτιωμένη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία.

Παράλληλα, θα παρέχει τη δυνατότητα σε μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.να πληρώνουν χαμηλότερες εισφορές, επιλέγοντας χαμηλότερες κατηγορίες, όπως ισχύει σήμερα για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Στόχος του προγράμματος μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης δημιουργώντας ένα αποτελεσματικότερο σύστημα είσπραξης το οποίο παράλληλα θα εξασφαλίζει απλούστερες, ταχύτερες και φιλικότερες προς τους υπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, διαδικασίες.

Η μεταβίβαση της είσπραξης των εισφορών στο φορολογικό σύστημα, καθώς και η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, αποσκοπεί στην ν αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ μόνο οι οφειλές προς το ΙΚΑ ξεπερνούν τα 11 δις ευρώ.

Σε πρώτη φάση συστήνεται κοινή ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από το υπουργείο Εργασίας, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), της ΗΔΙΚΑ, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, του ΟΑΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα