Έγγραφο-φωτιά συνδέει την Χ.Α με τους Γερμανούς Νεοναζί

Πάταγο αναμένεται να προκαλέσει σε Ελλάδα και Γερμανία το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών του Βερολίνου, στο οποίο γίνεται λόγος περί επαφών και συνεργασίας της Χρυσής Αυγής με το γερμανικό ναζιστικό κόμμα, NPD (σσ. έχει τεθεί εκτός νόμου).

Το έγγραφο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle

έφτασε στη Βουλή ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του κόμματος Die Linke τον περασμένο Μάρτιο. Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι δεν έχει επιβεβαιωμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι η Χρυσή Αυγή δραστηριοποιείται στη Γερμανία, ωστόσο, θα συνεχίσει τις έρευνες, καθώς οι επαφές με το NPD κρίνονται ως ανησυχητικές.

Οι κυριότεροι εταίροι του νεοναζιστικού κόμματος της Γερμανίας είναι αντίστοιχες οργανώσεις σε Ολλανδία, Ισπανία, Τσεχία, Ουκρανία και Ουγγαρία. Επιπλέον, το υπουργείο έχει πληροφορίες και για επαφές της Χρυσής Αυγής με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις όπως το νεοναζιστικό δίκτυο «Freie Netzwerk Süd» τα μέλη του οποίου θεωρούνται εξτρεμιστές.

Υπενθυμιζεται, ότι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν δεχθεί μέλη του δικτύου στα γραφεία τους στη Βουλή, γεγονός που είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Η απάντηση τότε του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου ήταν πως δεν γνώριζαν ποιοι είναι και πως πίστευαν ότι πρόκειται για δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την δικογραφία, ο προφυλακισμένος βουλευτής, Γιάννης Λαγός, εμπλέκεται και στην επίθεση χρυσαυγιτών εναντίον του ΚΚΕ στο Πέραμα, με επικεφαλής τον κατηγορούμενο πυρηνάρχη της περιοχής, Αναστάσιο Πανταζή. Συγκεκριμένα, το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου, ώρες μετά την επίθεση, η αστυνομία έλαβε πληροφορίες ότι τα κοντάρια που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση είχαν αποθηκευτεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Αστυνομικοί, μαζί με εισαγγελέα βρέθηκαν στα γραφεία για να πραγματοποιήσουν έρευνα, ενώ λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε στο σημείο ο Γιάννης Λαγός ο οποίος έσπρωξε και έβρισε τους αστυνομικούς απαγορεύοντας στον κλειδαρά να αλλάξει την κλειδαριά.

Keywords
Τυχαία Θέματα