Ελληνικό χρώμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πόρτο

Δύο ελληνικές ταινίες, διαγωνίζονται στην Πορτογαλία, στο 34ο διεθνές Φεστιβάλ Κινηματόγραφου του Πόρτο (Φαντασπόρτο), που θα διεξαχθεί από 28 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου.

Στο επίσημο διαγωνιστικό βρίσκεται η μικρού μήκους «Το Πέρασμα» του Γιώργου Λαμπρόπουλου και στο τμήμα της Εβδομάδας Σκηνοθετών, η ταινία της Ελίνας Ψύκου «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά». Στο φιλμ του Λαμπρόπουλου ένας άντρας, με ταλαιπωρημένα ρούχα ιερωμένου, φτάνει σε έναν κλειστό διάδρομο μιας ανοιχτής αποθήκης από containers. Ένα

Clark τον περιμένει με αναμμένη τη μηχανή. Ο άντρας βγάζει τα ρούχα του και ανεβαίνει στο Clark. Το μηχάνημα ξεκινάει και μεταφέρει τον άνδρα, διασχίζοντας τον ατελείωτο διάδρομο, μέχρι που χάνεται. Όταν επανεμφανίζεται, χωρίς τον άντρα, παίρνει την αρχική του θέση στον διάδρομο, περιμένοντας τον επόμενο. Η Ελίνας Ψύκου στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο αφηγείται την ιστορία ενός τηλεοπτικού παρουσιαστή (Χρήστος Στέργιογλου) ο οποίος αισθανόμενος ότι η καριέρα του βρίσκεται σε κάμψη, επινοεί την απαγωγή του και τρυπώνει σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο πολυτελείας.

Στο Φεστιβάλ του Πόρτο, συμμετέχουν νέοι σκηνοθέτες και δυνάμεις του ανεξάρτητου κινηματογράφου από 33 χώρες.Κάθε χρόνο προβάλλονται σχεδόν 200 ταινίες, γίνονται παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις τέχνης και φωτογραφίας, καθώς και θεατρικές παραστάσεις με σκηνοθέτες, παραγωγούς, ηθοποιούς και επισκέπτες να δημιουργούν κάθε χρόνο μία πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα με την παρουσία τους.

Στη φετεινή κριτική επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού, είναι μέλος και ο Έλληνας σκηνοθέτης και παραγωγός Βασίλης Μαζωμένος.

Keywords
Αναζητήσεις
πόρτο εληνηκο
Τυχαία Θέματα