Ελληνική απάντηση στην τουρκική πρόσκληση με φρεγάτες και ελικόπτερα

Υπό τα όμματα του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση ετοιμότητας της Διακλαδικής Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως «Δέλτα» του ΓΕΕΘΑ «Πυρπολητής 1/15», η έναρξη της οποίας δόθηκε σήμερα στις 06:00 το πρωί από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, μετά από σχετική έγκριση από τον υπουργό.

Μία άσκηση,

η έκταση της οποίας και η χρονική της συγκυρία, καθώς και τα σενάριά της μπορούν να θεωρηθούν και ως η «Ελληνική απάντηση» στην πρωτοφανή πρόκληση της Άγκυρας την περασμένη εβδομάδα, όπου ο Τούρκος Αρχηγός Αεροπορικών Δυνάμεων πέταξε στη μέση του Αιγαίο από Βορρά προς Νότο και βιντεοσκόπησε τις προκλήσεις αυτές, βίντεο που έδωσε στη συνέχεια στη δημοσιότητα το ίδιο το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Η άσκηση αφορά το σύνολο της προαναφερθείσας δυνάμεως για εκτέλεση επιχειρήσεων σε περιοχή του Αργοσαρωνικού και νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στην περιοχή του Έβρου με σκοπό την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Η άσκηση «Πυρπολητής 1/15»ξεκίνησε στις 07:00 με σκοπό την διεξαγωγή επιχειρήσεων:

• -Προβολής ισχύος
• -Αποτροπής ανακαταλήψεως μικρονήσου ή/και βραχονησίδος στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου
• -Εξασφάλισης ζωτικών χώρων και υποδομών
• -Εξασφάλισης εδαφικής ακεραιότητος
• -Αντιμετώπισης ασύμμετρων ενεργειών
• -Προσβολής ναυτικής δυνάμεως

Όπως σημείωναν στρατιωτικές πηγές «Οι ανωτέρω επιχειρήσεις θα διεξαχθούν μέσω αεροκινήτων ενεργειών, θαλασσίων μεταφορών, αναπτύξεως τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ, μετακίνηση ναυτικών μονάδων και ενεργοποίηση αεροπορικών δυνάμεων».

Στην άσκηση, που πραγματοποιείται σε περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας, Έβρου και Ανατ. Αιγαίου, συμμετέχουν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, πλοία ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού, μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, ελικόπτερα ερεύνης – διασώσεως Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, μαχητικά αεροσκάφη αναχαιτίσεως και «Διώξεως-Βομβαρδισμού» της Πολεμικής Αεροπορίας,, καθώς και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων όλων των Κλάδων των Ειδικών Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι για την ενεργοποίηση της άσκησης την 06:00 της σήμερον, η εντολή-διαταγή για την προπαρασκευή και προετοιμασία των συμμετεχουσών μονάδων δόθηκε τις νυκτερινές ώρες της 23ης Φεβρουαρίου 2015.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα