Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού στη κηδεία του Κληρίδη

Τη συμβολή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς την πατρίδα του την Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε ως «εξαιρετική», υπογράμμισε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον κυπριακό λαό για το θάνατο του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια

και τους φίλους του». Και πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν ένας σεβαστός και διακεκριμένος πολιτικός. Η συμβολή του προς την Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του υπήρξε εξαιρετική και ο ίδιος αποτελεί παράδειγμα θάρρους, σοφίας και ευπρέπειας». Τέλος, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολεμική δράση του Γλαύκου Κληρίδη στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου υπηρέτησε ως πολυβολητής της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) στη Διοίκηση Βομβαρδισμού (Bomber Command) και συνελλήφθη αιχμάλωτος το 1942, όταν το αεροσκάφος του καταρρίφτηκε στη διάρκεια αποστολής πάνω από τη Γερμανία και παρέμεινε αιχμάλωτος των γερμανών μέχρι το τέλος του πολέμου. Για το λόγο αυτό ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κάμερον τόνισε ότι ο νεκρός πρώην Πρόεδρος «αγωνίστηκε με την Royal Air Force για να απαλλαγεί η Ευρώπη από το φασισμό».

Εξάλλου, σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Διευθύνσεως για την Διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Michael Leigh, ανέφερε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ένας «εξαιρετικός άνθρωπος, ένας πραγματικός πολιτικός».

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα