Έκλεισε το θέμα της αρχηγίας

του Νίκου Σίμου

Ηabemus papam. ¨Η μάλλον ξαναhabemus. Διότι έτσι θέλει η ηγεσία του κόμματος της ΝΔ. Η ισοβιότης του αρχηγού ταυτίζεται με το συμφέρον του κόμματος.
Αυτή την στιγμή η εικόνα που παρουσιάζει η ΝΔ προς τα έξω είναι ενός κόμματος παραδομένου στην μοιρολατρική του κατηφόρα, χωρίς προοπτική ανάκαμψης και με τα πρόσωπα που το οδήγησαν στην οδυνηρή ήττα να επιμένουν να πρωταγωνιστούν.

Ασφαλώς και μία αλλαγή αρχηγού δεν σημαίνει αυτομάτως και ανάκαμψη. Συμβολίζει όμως την διάθεση για

απαγκίστρωση από τα λάθη του παρελθόντος και την δημιουργία ελπίδας και προοπτικής για κάτι το διαφορετικό.

Η ΝΔ δια της ηγεσίας της αποφάσισε την σμίκρυνσή της. Το παλαιό σύνθημα small is beautiful, το μικρό είναι ωραίο, κρύβει ασφαλώς την γοητεία της Πολιτικής Άνοιξης, πλην όμως η εφαρμογή του στην πολιτική πράξη, προδιαγράφει και την ανάλογη πορεία που θα έχει η ΝΔ.

Σήμερα το κόμμα διχασμένο και με την μειοψηφία να συντάσσεται με τον κ. Σαμαρά έχει την απήχηση στην κοινωνία, αυτήν ακριβώς που του καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Είναι ένα κλίμα που θα έπρεπε να κάνει τον κ. Σαμαρά να διερωτηθεί γιατί ενώ τίθεται θέμα ηγεσίας, κανείς δεν επιθυμεί να το θέσει για λογαρισμό του!

Για δύο λόγους βεβαίως: Πρώτον διότι τις διαδικασίες τις προσδιορίζει και τις ελέγχει ο πρόεδρος του κόμματος και η ομάδα του στον κομματικό μηχανισμό και δεύτερον διότι, έτσι όπως έχει καταντήσει η ΝΔ, με την ελάχιστη απήχηση που έχει στον κόσμο, κανείς δεν θέλει να την αναλάβει. Διότι απλούστατα οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να αναστηθεί πολιτικά ένα κόμμα στο σημείο που αυτό έχει φτάσει.

Όντως το θέμα του αρχηγού έχει κλείσει. Έχει κλείσει όμως και ο κύκλος της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα