Εκδήλωση Μνήμης τη Μ.Δευτέρα για τη Μάχη των Οχυρών

Εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στους μαχητές του Ελληνικού Στρατού στα οχυρά της «Γραμμής Μεταξά» και γενικότερα στη συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην ηρωική Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού, διοργανώνεται στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου, με αφορμή την 74η επέτειο από την ημέρα κηρύξεως του πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Ελλάδος, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και των ΕΔ, με επικεφαλής τον Υπουργό Πάνο Καμμένο.

Αντίστοιχη επιτόπια εκδήλωση Τιμής και Μνήμης πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Απριλίου στο χώρο του Οχυρού Λίσσε της «Γραμμής Μεταξά», παρουσία του ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Η εκδήλωση της προσεχούς Δευτέρας στο ΥΠΕΘΑ θα έχει θέμα: «Ιστορική μνήμη – Τεκμηριωμένη ενημέρωση για τις γερμανικές οφειλές» και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Καποδίστριας» του υπουργείου στις 12:00 και εντάσσεται στον κύκλο των πρωτοβουλιών του ΥΠΕΘΑ με τον γενικό τίτλο «Ιστορική Μνήμη – Διεκδίκηση - Δικαίωση», που συνδέεται με την διεκδίκηση από την Ελλάδα των γερμανικών οφειλών από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το ως τώρα γνωστό πρόγραμμα της εκδηλώσεως περιλαμβάνει εισαγωγή και χαιρετισμό από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ομιλία για το χρονικό της ημέρας από τον Συνταγματάρχη (ΠΒ) Ιωάννη Γεμενετζή, Υποδιευθυντή της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ, παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού, ενώ από μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδικήσεως των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον Αντιστράτηγο ε.α. Δημήτρη Αλευρομάγειρο και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας προς αναγνώριση της προσφοράς του Εθνικού Συμβουλίου.

Και κάτι τελευταίο προς τους αρμοδίους που συνέταξαν το κείμενο της ατύπου ενημερώσεως του ΥΠΕΘΑ προς τους δημοσιογράφους.
Στην ανακοίνωση γράφεται επί λέξει για την εκδήλωση: «…αφιερωμένη στους μαχητές του Ελληνικού Στρατού στα οχυρά του Ρούπελ και γενικότερα στη συμβολή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην ηρωική Εθνική Αντίσταση του ελληνικού λαού». Πρέπει να ξέρουν λοιπόν ότι δεν υπάρχουν «οχυρά του Ρούπελ», αλλά οχυρά της «Γραμμής Μεταξά». Έτσι έχουν μείνει στην ιστορία έτσι τα καταγράφει και η Διεύθυνση Ιστορίας του ΓΕΣ. Το Ρούπελ ήταν απλώς ένα – το πιο γνωστό ίσως – οχυρό από τα περίπου 14 οχυρά που αποτελούσαν τη «Γραμμή Μεταξά», που κάλυπτε την στρατηγικής σημασίας πέρασμα του Ρούπελ στον Στρυμώνα ποταμό.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα