Έφοδος της Τρόικας στα ταμεία των κομμάτων

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πριν από λίγο καιρό φούντωσε η συζήτηση αναφορικά με τη θεσμοθέτηση των χορηγιών προς τα πολιτικά κόμματα με την ταυτόχρονη ελάφρυνση σε επίπεδο φόρων, αλλά και με τη δέσμευση των καταθέσεων του τέως προέδρου του ιδρύματος ΙΣΤΑΜΕ, Ηλία Μόσιαλου.

Πολλοί μίλησαν τότε για απαράδεκτες «αβάντες» προς το πολιτικό σύστημα, που, μετά τα «θαλασσοδάνεια» των τραπεζών, θα έχει πρόσβαση σε χρήματα από τρίτους

(κυρίως επιχειρηματίες), δίχως μάλιστα επιβάρυνση από τη μεριά των τελευταίων. Να όμως που τώρα η Ε.Ε. έρχεται να σφίξει κι άλλο τον κλοιό γύρω από τα πολιτικά κόμματα της χώρας μας. Τους φορείς εκείνους που, ανεξέλεγκτοι επί σειράν ετών, έκαναν ό,τι ήθελαν, δεν έδιναν λογαριασμό για τα αθρόα δάνεια που λάμβαναν και σήμερα βρίσκονται με τους… σκελετούς έξω από την ντουλάπα, αδύναμα να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά σχέδιο το οποίο, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, θα ανακοινώσει πλήρως τον επόμενο χρόνο (πιθανότατα εντός του Ιανουαρίου). Βάσει αυτού, θα υιοθετηθεί σειρά καινούργιων νόμων, αλλά και θα δημιουργηθεί ευρωπαϊκή ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο των οικονομικών σε όλα τα κόμματα της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων φυσικά και τα προβληματικά κόμματα της Ελλάδας.

Μάλιστα, ο φόβος για την πορεία των ελληνικών κομμάτων γίνεται μεγάλος, καθώς μελετάται να υπάρξει ρήτρα «έξωσης» από τις ευρωπαϊκές εκλογές για όσα παρουσιάσουν οικονομικές ατασθαλίες και έλαβαν δάνεια που δεν αποπλήρωσαν. Η μεταρρύθμιση θα πάρει σάρκα και οστά πλήρως την 1η Ιανουαρίου 2017 με την έγκριση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η ρύθμιση «θα αποσαφηνίσει τα οικονομικά των οργανισμών… με μια μέθοδο για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης και της επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις». Θα πρόκειται λοιπόν για μια κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια που εγείρει η διαφορετικότητα των εθνικών νομικών μορφών. Αρα, το ευρωπαϊκό Δίκαιο θα υπερισχύει και σε αυτήν την περίπτωση.

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ

Την ίδια στιγμή όμως που συμβαίνουν τα παραπάνω, μια νέα εξέλιξη από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από το Στρασβούργο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έρχεται να δείξει πως ο κλοιός σφίγγει ακόμα περισσότερο για τα εγχώρια κόμματα αλλά και τους πολιτικούς οργανισμούς. Με τροπολογία που έφερε στις 6 Αυγούστου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τέως επίτροπος από την Πολωνία, Ντανούτα Χούμπνερ, αναφορικά με τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2015, τονίζεται πως «θα πρέπει να υπάρξει μια υψηλού επιπέδου αξιολόγηση των δαπανών των πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων σε συνάρτηση με τις δραστηριότητές τους στην πολιτική ζωή». Και το ίδιο κείμενο προσθέτει πως «ανησυχεί το γεγονός ότι τέτοιες οργανώσεις λαμβάνουν τόσο υψηλές δημόσιες χρηματοδοτήσεις και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να καθιερωθεί ένα σύστημα ιδιωτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων».

Πηγές των «Παραπολιτικών» αναφέρουν πως αυτή η ενέργεια κάθε άλλο παρά τυχαία ως προς την πραγματικότητα που ισχύει στη χώρα μας είναι. Σε μεγάλο βαθμό οι έλεγχοι της Ε.Ε. στην Ελλάδα κατά το διάστημα των Μνημονίων έφεραν στο φως τις ατασθαλίες πολλών ιδρυμάτων με χρήματα της Ε.Ε. Ατασθαλίες οι οποίες είναι σε γνώση ακόμα και του Οργανισμού για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, του γνωστού σε όλους OLAF. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα, παρά τις ισχυρές πιέσεις του Ματίας Μορς από τη μεριά της τρόικας, κανένας έλεγχος δεν έχει τελεσφορήσει ως προς τα οικονομικά των κομμάτων, ενώ δεν έχει υπάρξει και το τελικό ξεκαθάρισμα που διαδοχικά οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά είχαν τάξει.

Μάλιστα, η πολιτική, μαζί με τη μιντιακή διαφθορά είναι που προβληματίζουν την τρόικα σε ένα πρόβλημα που μέχρι σήμερα λύση δεν έχει βρει και που -σύμφωνα με όσα προς το παρόν διαφαίνονται- οι δανειστές μας δεν προλαβαίνουν να λύσουν. Η συζήτηση λοιπόν που η Πολωνή τέως επίτροπος άνοιξε έχει να κάνει και με τα ευρωπαϊκά κονδύλια που κατασπαταλήθηκαν και ουδέποτε πήγαν από κόμματα και ιδρύματα στους πραγματικούς τους σκοπούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα