Δυσοίωνες προβλέψεις της Βουλής

του Νίκου Σίμου

Νέο Μνημόνιο προβλέπει ουσιαστικώς το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία Έκθεσή του για τους μήνες Απριλίου – Ιουνίου 2014

Ειδικότερα, οι συντάκτες της Έκθεσης επισημαίνουν ότι:

- Το τραπεζικό πρόβλημα « παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτεύχθηκαν, δεν έχει λυθεί, καθώς εκκρεμεί λύση

για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών». Εκτιμούν ότι σχεδόν το 40% των δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) είναι «κόκκινα» και προσθέτουν πως «Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Δ.Ν.Τ, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο».

- Οι υστερήσεις των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας και συνεχίζουν με την πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση που κάνει λόγο για νέα δανειακή σύμβαση με νέο «μνημόνιο» για την χώρα. «Πρέπει να τονισθεί ότι ακόμα και χωρίς «μνημόνιο» η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία –τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα- αν δεχθούμε ότι δεν θα προσφύγει στον ΕΜΣ» αναφέρουν για να προσθέσουν «Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό «όχημα». Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις.

- Το δημόσιο χρέος αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές.

- Εξαγωγική άπνοια παρά τη μείωση του εργασιακού κόστους. Προφανώς, η άπνοια οφείλεται σε σειρά ολόκληρη δομικών-θεσμικών παραγόντων όπως το υψηλό κόστος ενέργειας που επιβαρύνει το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας, η υψηλή φορολογία και το διοικητικό κόστος.

Μετά από αυτές τις δυσοίωνες προβλέψεις αναμένουμε την αντίδραση του ...κ. Βενιζέλου. Διότι το 2011, όταν ήταν «τσάρος» της Οικονομίας είχε εξαναγκάσει σε παραίτηση την επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, επειδή η Έκθεσή του διαπίστωνε εκτροχιασμό χρέους και ελλείμματος!!

Keywords
Τυχαία Θέματα