ΔΝΤ προς Ευρώπη: Να ελαφρύνετε το χρέος της Ελλάδος

Το Ταμείο «βλέπει» επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 - Ζητά να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών - Διαβάστε τι αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Κατά

τη σημερινή συνεδρίαση, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζήτησαν την έκθεση που είχε ετοιμάσει ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην χώρα μας, Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η οποία καταγράφει αναλυτικά την πρόοδο που επιτεύχθηκε και τι απομένει να γίνει.

Η προηγούμενη φορά που έγινε συζήτηση για την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ήταν τον Ιούλιο του 2013.

Διαβάστε τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ

«Την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη, επισημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που συζητήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών «το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της Κυβέρνησης ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί».

Η έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών «αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την Κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

Τέλος, η έκθεση καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ

Αργότερα τη Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα η επίσημη ενημέρωση από το ΔΝΤ, όπου αναφέρεται η έγκριση της δόσης, αλλά και η έκθεση του ταμείου για την οικονομική πορεία της χώρας. Επισημαίνεται η «σημαντική πρόοδος» της Ελλάδας αλλά και οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων εταίρων ότι θα εξεταστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων και η παροχή βοήθειας, αν χρειαστεί». Το Ταμείο θεωρεί σημαντική προτεραιότητα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αναφέρει ότι πρέπει να μείνουν τα διαθέσιμα του ΤΧΣ για κάλυψη απρόβλεπτων αναγκών του προγράμματοςκαι καλοσωρίζει τις διαβεβαίωσης ΕΕ περί χρέους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε σήμερα την πέμπτη αναθεώρηση της απόδοσης της Ελλάδας, στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος στήριξης. Η ολοκλήρωση της επανεξέτασης αυτής επιτρέπει την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ, η οποία θα φέρει συνολικές εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του διακανονισμού περίπου 11,580 δισ. ευρώ.

Κατά την ολοκλήρωση της επανεξέτασης, η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε την άρση της μη παρακολούθησης του κριτηρίου επιδόσεων για τις εγχώριες ληξιπρόθεσμες οφειλές, με δεδομένες τις διορθωτικές ενέργειες. Υπό το πρίσμα των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης το αίτημα των αρχών για επανασυγχρονισμό των τριών εκταμιεύσεων, ομοιόμορφα, στις υπόλοιπες αναθεωρήσεις το 2014.

Η ρύθμιση, που εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012, αποτελεί μέρος μιας κοινής δέσμης χρηματοδότησης με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, που ανέρχονται σε περίπου 173 δισεκατομμύρια ευρώ, σε διάστημα τεσσάρων ετών. Συνεπάγεται κατ 'εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που ισοδυναμούν με περίπου 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης στην Ελλάδα .

Μετά από τη συζήτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο κ. Shinohara, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Αναπληρωτής Πρόεδρος, δήλωσε:

«Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την εδραίωση της δημοσιονομικής κατάστασης και την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία.

Η κύρια δημοσιονομική θέση είναι πλεονασματική πριν από το χρονοδιάγραμμα και η Ελλάδα έχει περάσει από το να έχει το πιο αδύναμο στο ισχυρότερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα στη ζώνη του ευρώ σε μόλις τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν πριν από τη πλήρη σταθεροποίηση της Ελλάδας κα ιτην επαναφορά της σε ισόρροπη και βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

Πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, μέσω διαρκών μέτρων υψηλής ποιότητας, ενισχύοντας παράλληλα το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Είναι σημαντικό ότι οι αρχές εξακολουθούν να βελτιώνουν την είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση πρέπει να επιταχυνθούν. Οι αρχές λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για την εκκαθάριση των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Παρά τη σημαντική αναπροσαρμογή των μισθών, οι εξαγωγικές επιδόσεις παραμένουν συγκριτικά ασθενείς. Κατά συνέπεια, η ενίσχυση των προσπαθειών για την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών είναι ευπρόσδεκτη. Περαιτέρω μέτρα είναι αναγκαία, για να αρθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια στον ανταγωνισμό σε βασικούς τομείς για τη μεταρρύθμιση και την αδειοδότηση των επενδύσεων. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί για την αναζωογόνηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Η αντιμετώπιση του πολύ υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Ενώ δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη σταθερότητα, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη, οι τράπεζες να κεφαλαιοποιηθούν επαρκώς εκ των προτέρων για την αναγνώριση των ζημιών με βάση ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με την ανάκτηση των δανείων. Προσπάθειες καταβάλλονται για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος χωρίς τα διαθέσιμα (buffer) του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο την αντιμετώπιση απρόβλεπτων δαπανών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους πρέπει επίσης να ενισχυθεί ταχέως.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη δεκαετία, παρά το στοχευμένο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας είναι ευπρόσδεκτες, καθώς θα εξεταστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων και η παροχή βοήθειας, αν χρειαστεί, για την μείωση του χρέους, ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος από την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Shinohara.

Keywords
Τυχαία Θέματα