Δημήτρης Αβραμόπουλος: Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας;

Του Νίκου Σίμου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πληροφορίες που εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να αποτελέσει την πρόταση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αμέσως μετά τις εκλογές,

κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες στα πολιτικά παρασκήνια, με τον Ελληνα επίτροπο, ωστόσο, να κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Την ίδια ώρα, αναπτύσσονται σενάρια και περί ενδεχόμενης ανάληψης από τον κ.

Αβραμόπουλο πρωτοβουλιών, στην περίπτωση που στο μέλλον υπάρξουν εξελίξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., σε επίπεδο μάλιστα ηγεσίας. Η σκέψη που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει τη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα ο Δ. Αβραμόπουλος ως σκοπό έχει την ισορροπία στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα και την πλήρη ταύτιση με τους επιτυχημένους πολιτικούς ελιγμούς που είχαν κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Καραμανλής όταν και οι δύο συγκατοίκησαν ως πρωθυπουργοί με Προέδρους της Δημοκρατίας ο πρώτος από την Κεντροδεξιά και ο δεύτερος από την Κεντροαριστερά, τους οποίους μάλιστα οι ίδιοι είχαν προτείνει ως υποψηφίους. Ενδεικτική των ευνοϊκών διαθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του σημερινού επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης είναι η ικανοποίηση που εξέφρασε η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της για διαρρεύσασα παρέμβαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, για χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας, γεγονός που ερμηνεύτηκε δικαιολογημένα ως «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα προς τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, που αποτελούν και την μεγάλη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης. Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε στους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες όσον αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας ότι πρέπει να είναι πιο ευέλικτο για τις χώρες του Νότου, που πλήττονται από την κρίση. Αυτήν την παρέμβαση χαιρέτισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα διά του εκπροσώπου Τύπου, Π. Σκουρλέτη επανήλθε και έψεξε τον κ. Σαμαρά για το ότι δεν στηρίζει την πρόταση του επιτρόπου, επισημαίνοντας συγχρόνως αυτό που παρατηρούσαν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές: Την επί του ιδίου θέματος αμηχανία του Μαξίμου και την έλλειψη αντανακλαστικών. Την ίδια άποψη διετύπωναν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους και τα επιτελεία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη , που θεώρησαν «κακή τακτική την παράλειψη της ανάδειξης για λογαριασμό της Ν.Δ. της παρέμβασης του επιτρόπου», μιας παρέμβασης που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι και κυβερνητική πολιτική, σε αντιδιαστολή με τις πολιτικές λιτότητας.

ΟΙ ΟΡΟΙ

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμηχανία του Μαξίμου, που είχε ως αποτέλεσμα να προσφέρει μια αναπάντεχη ευκαιρία «ανοίγματος» στον ΣΥΡΙΖΑ προς τους αναποφάσιστους και τον κεντροδεξιό πυρήνα τους, έχει προκληθεί από τον εκνευρισμό του πρωθυπουργού και των επιτελών του λόγω της ευνοϊκής αντιμετώπισης από τον Αλέξη Τσίπρα του προσώπου του επιτρόπου ως πιθανού Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρούν μάλιστα -ενώ κάτι τέτοιο επ’ ουδενί λόγω ισχύει- ότι έχει προϋπάρξει συνεννόηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Oπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ο Δ. Αβραμόπουλος αποφεύγει να παρέμβει στις εσωτερικές εξελίξεις, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον όρκο του Κολλεγίου των Επιτρόπων και εντάσσεται στη γενικότερη «οδηγία» Μοσκοβισί να μην υπάρχουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Ενα ερώτημα που κυριαρχεί είναι κατά πόσον ο ίδιος ο επίτροπος θα εγκατέλειπε τη θέση του για την οπωσδήποτε τιμητικότατη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, και μάλιστα με την προοπτική, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος όσον αφορά τους προηγούμενους Προέδρους, μιας δεύτερης θητείας. Πρόσωπα που έχουν συνομιλήσει με τον κ. Αβραμόπουλο, ερμηνεύοντας τις κατά καιρούς συζητήσεις τους μαζί του, αναφέρουν ότι «μια τέτοια προοπτική ασφαλώς και θα ενδιέφερε τον επίτροπο, υπό ορισμένους όρους». Πράγματι, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχοντας «ενσωματώσει» στην πολιτική σταδιοδρομία του το πρότυπο του statesman, έχει επιβεβαιώσει ότι είναι απόλυτα θεσμικός, ενώ έχει προσπαθήσει να είναι εξισορροπητικός και μετριοπαθής στις απόψεις του, κάτι που έχει εκτιμηθεί από όλες τις πολιτικές παρατάξεις. Ενδεικτικό παράδειγμα ότι επιθυμεί να αίρεται υπεράνω κομματικών σκοπιμοτήτων είναι ότι, όταν εξελέγη δήμαρχος, έσπευσε να καταθέσει την κομματική του ταυτότητα, σε μια συμβολική κίνηση ότι ήταν δήμαρχος όλων των Αθηναίων, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν. Υπό την έννοια αυτή, έχει, όπως του αναγνωρίζουν και οι πολιτικοί αντίπαλοί του, τις προδιαγραφές για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Βεβαίως, ένας από τους όρους που ο κ. Αβραμόπουλος θα έθετε είναι η υπερψήφισή του από όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα για λόγους ευρύτερου κύρους και ενίσχυσης της θέσης του.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ενας άλλος όρος αφορά την επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα ήθελε να είναι παροπλισμένος, εφ’ όσον, αν όχι την επομένη των εκλογών, εν πάση περιπτώσει όχι στο απώτερο μέλλον, αρχίσουν να υπάρχουν εξελίξεις μέσα στη Ν.Δ., σε επίπεδο μάλιστα ηγεσίας. Και αυτό διότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει λάβει μηνύματα ότι είναι, εκτός από τον Κώστα Καραμανλή, «ένα πρόσωπο που μπορεί να επανασυσπειρώσει την κατακερματισμένη σήμερα κεντροδεξιά παράταξη». Στο σημείο αυτό, πρόσωπα που είναι πλησίον τόσο του πρώην πρωθυπουργού όσο και του επιτρόπου παρατηρούν ότι, αναλόγως της πορείας των πολιτικών εξελίξεων και, κυρίως, της επόμενης μέρας μέσα στη Ν.Δ., θα πρέπει να προσδιοριστεί η στάση και των δύο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της κ. Μπακογιάννη είναι μάλλον αυτός του μπαλαντέρ, καθώς οι ενδείξεις είναι ότι για το μέλλον η ισχυρή οικογένεια Μητσοτάκη στηρίζει και προωθεί τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ειδικότερα, δεν είναι λίγοι οι απογοητευμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές -αρκετοί από τους οποίους ενδεχομένως θα έχουν χάσει τις έδρες τους την επομένη των εκλογών- που θεωρούν ότι το δίδυμο Καραμανλή- Αβραμόπουλου θα μπορούσε να επαναφέρει στην παράταξη την παλιά αίγλη της, με άμεσο επαναπατρισμό των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων που την εγκατέλειψαν μέσα σε μία τετραετία. Θεωρούν, με άλλα λόγια, ότι ο ένας εκ των δύο θα μπορούσε να είναι στην Προεδρία της Δημοκρατίας και ο άλλος στο τιμόνι της Ν.Δ. ή μιας άλλης, ανανεωμένης παράταξης, αναλόγως των προσεχών εξελίξεων, όπως άλλωστε αποκαλύπτουν σε άλλες σελίδες τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» σε σχέση με τα απώτερα σχέδια του Κώστα Καραμανλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα