Δικό του κοπάδι με αιγοπρόβατα έχει ο Κάρολος Παπούλιας

Του Γιώργου Νικολάου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οταν το 1989 ο κ. Κάρολος Παπούλιας παρέδιδε το υπουργείο Εξωτερικών στον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, που αναλάμβανε ως αναπληρωτής, δήλωσε: «Ο τσέλιγκας φεύγει, ο αμπελουργός έρχεται». Φράση βγαλμένη από τη ζωή, αφού όντως ο κ. Πάγκαλος παράγει κρασί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι τσέλιγκας, και μάλιστα με δικό του κοπάδι.

Στο αγαπημένο του Δολό Ιωαννίνων, ο κ. Παπούλιας έχει εδώ και χρόνια τα δικά του αιγοπρόβατα, τα οποία μέχρι και λίγο πριν γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβγαζε ο ίδιος για βοσκή κάθε φορά

που επισκεπτόταν τον τόπο του. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που τον θυμούνται κατά καιρούς να τα φροντίζει αλλά και να ασχολείται με τη στάνη του.

Ο ΚΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣ

Το κοπάδι του το προσέχει ο κ. Χριστόφορος Κωσταράς, που είναι και προσωπικός φίλος του κ. Κώστα Καραμανλή και μάλιστα διαθέτει τον ξενώνα που τον φιλοξενεί, όταν ο δεύτερος επιλέγει την περιοχή για ολιγοήμερες διακοπές, συνήθως τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Κωσταράς φροντίζει συνολικά 250 αιγοπρόβατα, των οποίων τα «αφεντικά» είναι ο κ. Παπούλιας, ο κ. Θεόδωρος Κασσίμης και ο κ. Λευτέρης Γείτονας των γνωστών εκπαιδευτηρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε φορά που ανεβαίνουν στα Ιωάννινα παίρνουν από το μερίδιο που τους αναλογεί, όπως κρέας, τυρί και γάλα.

Οπως αναφέρουν κάτοικοι του διπλανού χωριού, της Πωγωνιανής, κάθε Μεγάλη Παρασκευή ο κ. Κωσταράς μαζί με τους ιδιοκτήτες των αιγοπροβάτων μαζεύονται στον ξενώνα και προετοιμάζουν τους οβελίες για την Κυριακή του Πάσχα. Αυτό που δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής είναι να βρεθούν στο ίδιο χωριό ταυτόχρονα όλοι οι ιδιοκτήτες των αιγοπροβάτων. Ενδεχομένως οι υποχρεώσεις τους να μην τους έχουν επιτρέψει να συνδυάσουν την ίδια στιγμή μια τέτοιου είδους εκδρομή και -γιατί όχι- να γυρίσουν όλοι μαζί τους οβελίες. Ο κ. Παπούλιας κατάγεται από το διπλανό χωριό, την Πωγωνιανή. Η αγάπη που τρέφει για τον τόπο του είναι τέτοια που οι κάτοικοι περιμένουν με ανυπομονησία την επίσκεψή του, καθώς μαζί του περνούν ώρες ατελείωτες στα γραφικά καφενεδάκια και πίνουν μαζί μέχρι και τσίπουρα.

Οπως λένε συγχωριανοί του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έρχεται πάντα στο χωριό για να τους βλέπει και να ξεκουράζεται. Μάλιστα, όλοι τον περιμένουν κάθε Φεβρουάριο στις 21 του μήνα, που είναι η επέτειος της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

Η ΙΔΕΑ

Πριν από χρόνια, σε ένα καφενείο του χωριού κάθονταν ο κ. Παπούλιας με συγχωριανούς του, αλλά και τον κ. Κωσταρά. Εκεί που έπιναν τσίπουρα, ο κ. Κωσταράς πέταξε την ιδέα στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του προσέχει κάποια πρόβατα, ώστε να έχει φρέσκο γάλα, τυρί και κρέας. Τότε ο κ. Παπούλιας, χωρίς δεύτερη σκέψη, είπε «ναι» στον κ. Κωσταρά.

Τώρα που είναι Πρόεδρος, λόγω πρωτοκόλλου, δεν βγαίνει να τα βοσκήσει, αλλά παλιά ερχόταν, έπαιρνε την γκλίτσα και πήγαινε μαζί με τον κ. Κωσταρά στα χωράφια. Οσον αφορά στον έτερο ιδιοκτήτη των προβάτων, τον κ. Κασσίμη, μπορεί να μην κατάγεται ο ίδιος από αυτά τα μέρη (η σύζυγός του είναι από εκεί), όμως οι δεσμοί που διατηρούν με τον τόπο είναι τόσο στενοί ώστε πραγματοποιούν αρκετά συχνά εκδρομές, τόσο για δική τους ευχαρίστηση όσο και για να φροντίσουν από κοντά το δικό τους κοπάδι.

ΤΑ ΧΟΜΠΙ

Ολοι οι συμπατριώτες του κ. Παπούλια μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για εκείνον. Από μικρό παιδί στα Γιάννενα, όλοι τον θυμούνται ως την ψυχή της παρέας, αρκετά ζωηρό και πολύ αγαπητό. Μάλιστα, όσοι γνωρίζουν καλά τον Κάρολο Παπούλια θυμούνται πως ήθελε να περνά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κολυμπώντας στη λίμνη, ενώ του άρεσε να ψαρεύει χέλια. Ακόμη και σήμερα, που το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αρκετά βαρύ, ο κ. Παπούλιας θα βρει κάποιο Σαββατοκύριακο που θα επισκεφθεί τη γενέτειρά του για να δει συγχωριανούς και συγγενείς. Και αν τώρα το καλοκαίρι θα συχνάζει περισσότερο στη Λευκάδα, όπου έχει σπίτι, μόλις έρθει το φθινόπωρο και ο χειμώνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βγάλει από την ντουλάπα το χειμωνιάτικο παλτό του, θα πάρει την γκλίτσα και θα ανηφορίσει για το Δολό και τα γύρω χωριά. Θα πάει στη στάνη του να δει τα πρόβατά του και να μιλήσει με τον κ. Κωσταρά και τους άλλους κατοίκους. Θα πιει το αγαπημένο του τσίπουρο, ενώ δεν θα παραλείψει να κάνει και μια βόλτα στη λίμνη.

Πάντα από δίπλα του η σύζυγός του, που τον συντροφεύει σε όλες του τις εξορμήσεις, αν και όταν πηγαίνει στη στάνη, εκείνη μένει στο σπίτι. Αλλη μία απόδειξη πως ο κ. Παπούλιας νιώθει υπερβολική αγάπη για τον τόπο του είναι ότι αποδέχεται όλες σχεδόν τις προσκλήσεις για εκδηλώσεις από τους τοπικούς συλλόγους, είτε αυτές γίνονται στην Αθήνα είτε στην Ηπειρο.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι την περιοχή επισκέπτεται και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος όμως δεν έχει τύχει να συναντηθεί εκεί με τον κ. Παπούλια, αν και, όπως λένε οι τοπικές φήμες, έχει γευτεί το κρέας και το τυρί των προβάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα