Δικαίωση Μαρκόπουλου για το πανάκριβο φυσικό αέριο

Την διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος – Ρωσίας και το σκάνδαλο με τη Gazprom η οποία πουλάει στη χώρα μας κατά 35% ακριβότερα το φυσικό αέριο, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινά να ερευνά επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου. Η εισαγγελέας Διαφθοράς, ζητά έρευνα για τη διερεύνηση των ευθυνών, προκειμένου να πέσει φως στην υπόθεση που «καίει» τους καταναλωτές.Η παραγγελία αφορά στο αδίκημα της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, σύμφωνα με

τον ισχύοντα νόμο περί ανταγωνισμού. Το σκάνδαλο που κρυβόταν πίσω από τα αδικαιολόγητα ακριβό φυσικό αέριο και την παράλογη τιμολόγηση των επιχειρήσεων είχε φέρει στη Βουλή από τον Απρίλιο ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος με ερώτηση του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Όπως κατήγγειλε ο βουλευτής το κόστος του φυσικού αερίου στη χώρα μας φτάνει ακόμα και το 30 ή 40% του συνολικού κόστους ορισμένων κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας με την αγορά αυτού έως και 40% ακριβότερη από εκείνη που απολαμβάνουν οι ανταγωνίστριες γειτονικές χώρες.

Όπως εξηγεί ο βουλευτής, κατόπιν τις δραματικής μείωσης των τιμολογίων στη Βουλγαρία (κατά 22%) στο τέλος του προηγούμενου έτους, η Ελλάδα έχει καταστεί η χώρα με τα πλέον επιβαρυμένα τιμολόγια για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, με το κόστος της μεγαβατώρας να είναι 55% υψηλότερο από αυτό της Βουλγαρίας.

Ο Κώστας Μαρκόπουλος είχε θέσει μια σειρά από ερωτήματα και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ε.Ε που ήδη είχαν αρχίσει να ελέγχουν θυγατρικές εταιρίες της Gazprom κυρίως σε χώρες τις Ανατολικές Ευρώπης και ζήτησε να μάθει εάν έχουν θεσμοθετηθεί οι σχετικοί μηχανισμοί που θα επιβλέπουν τους πάροχους και την υπογραφή των συμβάσεων με αυτούς. Το θέμα το είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή καταγράφοντας τα αίτια της «άδικης και υπερβολικής τιμολόγησης».

Πρώτον, οι μεσάζοντες, φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, που πλουτίζουν από την κερδοφόρο διαμεσολάβηση τους μεταξύ του ρωσικού ενεργειακού πώληση φυσικού αερίου.

Δεύτερον, η μη διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση της απαλοιφής όρων στις σχετικές συμβάσεις, όπως αυτός της «ρήτρας προορισμού», όπου ο εν Ελλάδι χρήστης δεν δύναται να αγοράσει φυσικό αέριο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πιο συγκεκριμένα την γειτονική Βουλγαρία, που θεωρητικά θα μπορούσε να προβεί σε πωλήσεις επί ελληνικού εδάφους.

Τρίτον, η αντιαναπτυξιακή πολιτική υψηλής φορολόγησης του ελληνικού κράτους στον ενεργειακό τομέα.

Η εισαγγελική παραγγελία για το φυσικό αέριο, πάντως έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και ρωσικής εταιρείας για μείωση των τιμών. Έστω, και αργά φαίνεται πως θα έχουμε εξελίξεις με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει μείωση στις τρέχουσες τιμές κατά 20% ενώ δεν αποκλείεται η υπόθεση να πάει και σε διεθνή διαιτησία.

Κ.Κ

Keywords
Τυχαία Θέματα