Δικαίωμα συμμετοχής και σε ξένους στις άδειες των καναλιών

Ολομέτωπη σύγκρουση με τη διαπλοκή ετοιμάζει η κυβέρνηση, ανοίγοντας όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Η κυβέρνηση επαναφέρει την ΕΡΤ, ζητά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να πληρώσουν για τις συχνότητες από το 2011 ως το 2014, υπόσχεται αδειοδότηση με την είσοδο και ξένων καναλιών, δηλώνει πως θα επαναφέρει τον βασικό μέτοχο, με το ασυμβίβαστο ανάμεσα σε προμηθευτή του Δημοσίου και ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης, και αμφισβητεί την εγκυρότητα της συμφωνίας της Digea με το Δημόσιο, την οποία

συνήψε η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου. Κωδικός επιχείρησης; «Χοντρή διαπλοκή!».

Θέσεις μάχης έχουν λάβει οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Βούτσης με την υποστήριξη του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου. Ζήτημα πρώτο στην αδειοδότηση είναι το τίμημα, που θα ανέλθει σε 10 εκατ. ευρώ για την άδεια. Το ποσό αυτό «τρομάζει» τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, που με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχαν συνηθίσει όχι μόνο να μην πληρώνουν, αλλά και να εισπράττουν από τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η δέσμευση πως ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός και σε ξένους παίκτες προκαλεί ανατριχίλα στους ιδιοκτήτες, αφού είδαν και έπαθαν να «πείσουν» το RTL να φύγει από την ελληνική αγορά, όταν είχε αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών του Alpha. Οι Γερμανοί είχαν τότε σηκώσει τα χέρια, όταν είδαν πως όλη η αγορά της τηλεόρασης ήταν στον αέρα.

Η δεύτερη «βόμβα» έρχεται από τον Νίκο Βούτση

«Πόσες συχνότητες χωράει η Ελλάδα; Εννοώ που να είναι βιώσιμες και με την έννοια της διαφημιστικής πίτας», αναρωτήθηκε στη Βουλή και εκτίμησε πως δεν μπορεί να είναι επτά ή οκτώ, αλλά από δύο ως τρεις! Δεν έμεινε, όμως, στην υπόθεση εκείνων που εκπέμπουν, αλλά ζήτησε να υπάρξουν απαντήσεις και στο τι θα γίνει με την Digea, γιατί «υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου». Ενα «σκάνδαλο πατεντάτο», καθώς «έχει το βασικό ασυμβίβαστο. Διότι ο πάροχος προγράμματος είναι και αυτός που κάνει το κουμάντο σε σχέση με αυτόν που δίνει και μοιράζει τις συχνότητες. Είναι ίδιοι. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Η Digea έχει «δεσπόζουσα και μονοπωλιακή θέση», είπε συνοπτικά στη Βουλή ο υπουργός επικρατείας, Νίκος Παππάς.

ΕΛΕΓΧΟΣ. Στον έλεγχο έχει μπει εδώ και καιρό ο διαγωνισμός και η σύμβαση του Δημοσίου με την ΕΕΤΤ, σε αντιδιαστολή με εκείνο για το ψηφιακό μέρισμα. Οι συχνότητες παραχωρούνται για 15 χρόνια στην Digea προς 18,3 εκατ. ευρώ και για το ίδιο διάστημα σε Vodafone, Cosmote και Wind προς 380 εκατ. ευρώ. «Αυτή η υπόθεση είναι ένα από τα βασικά σημεία όπου στήθηκε η χοντρή διαπλοκή για να περάσει η νέα μιντιακή εποχή στην προηγούμενη πενταετία. Πολύ χοντρή», είναι η θέση της κυβέρνησης.

Την απάντηση προς τους ιδιοκτήτες ανέλαβε να δώσει ο Νίκος Παππάς. Απαντώντας στις διοχετεύσεις της Digea, αλλά και στις επιθέσεις που έγιναν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμψηφισμός. Τα κανάλια ζητούσαν από την κυβέρνηση να συμψηφίσει τη δωρεάν μετάδοση των διαφημίσεων των πολιτικών κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδo από το 2012 ως το 2015. Ομως, στον νόμο 3023/2002, όπου υπάρχει η σχετική πρόβλεψη, αναφέρεται ρητά ότι αυτό γίνεται δωρεάν, ενώ το τέλος για τη χρήση της συχνότητας, οφειλόμενο στο Δημόσιο, είναι εντελώς άλλο πράγμα. «Οση φαντασία και όση σκοπιμότητα να βάλει κανείς, δεν μπορεί να δώσει καμία απολύτως άλλη ερμηνεία», δήλωσε, διατυπώνοντας την ανασύσταση του τοπίου της ραδιοτηλεόρασης από μηδενική βάση. «Υπήρξε διατήρηση και παράταση της σχεδόν 25ετούς παράνομης λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και της εκχώρησης ψηφιακών συχνοτήτων», ανέφερε, υπονοώντας πως αυτό θα αλλάξει μαζί με το καθεστώς της φορολογικής και χρηματοδοτικής ασυλίας, βάζοντας και άλλους παίκτες στο παιχνίδι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλες οι λεπτομέρειες για τη νέα εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου

Ήρθε το "facebook των σκύλων" με 3500 μέλη!

Keywords
Τυχαία Θέματα