Διευρυμένη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για την τουρκική προκλητικότητα

Η συνέχιση των προσπαθειών της Άγκυρας για τη διατήρηση της εντάσεως στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαιτέρως τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, καθώς και αποτίμηση των συναρμοδίων υπηρεσιών για θέματα ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής εξετάστηκαν σήμερα σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη των ηγεσιών των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, που πραγματοποιήθηκε στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ενδεικτικό της σημασίας και της κρισιμότητος της συσκέψεως αυτής, στην οποία προήδρευσε ο Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και Υπου5ργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και στην οποία συμμετείχε και ο επί της Εθνικής Αμύνης συνάδελφός του Νίκος Δένδιας, ήταν το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε το πρωί της πρώτης ουσιαστικώς εργασίμου ημέρας του νέου έτους, καθώς και το ότι σε αυτήν εκτός των δύο υπουργών συμμετείχαν επίσης οι εξής: Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, ο Γεν. Γραμματέας και οι επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ, καθώς και ο Διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Δημήτρης Κούκης.

Εξετάστηκε η συνέχιση της προκλητικότητος της Τουρκίας η οποία χρησιμοποιεί ως «εργαλείο» σε αυτήν το ερευνητικό της σκάφος “Barbaross Hayderedin Pasa”, του οποίου ως γνωστόν η προηγούμενη προκλητική δραστηριότητα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου έληξε μόλις προ μερικών ημερών, στις 30 Δεκεμβρίου 2014.

Τώρα λοιπόν οι Τούρκοι ανακοίνωσαν ότι θα εκδώσουν νέα «ναυτική οδηγία» για διεξαγωγή νέων ερευνών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, από την προσεχή Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015 μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Ταυτοχρόνως και ως δεύτερη κίνηση η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για διεξαγωγή ασκήσεων υποβρυχίων, στα διεθνή ύδατα, εντός των FIR Αθηνών και Λευκωσίας, σε μία θαλάσσια περιοχή από τα ανοικτά της Ρόδου, της Ανατολικής Κρήτης και του Καστελλορίζου μέχρι και την Κυπριακή ΑΟΖ στα Δυτικά της Μεγαλονήσου. Η NAVTEX αυτή έχει διάρκεια από 12η Ιανουαρίου μέχρι και την 12η Φεβρουαρίου 2015.

Συμφώνως με τις πληροφορίες, στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκαν οι ελληνικές αντιδράσεις σε όλα τα πιθανά τουρκικά σενάρια αυξήσεως της εντάσεως στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο που διερχόμεθα τώρα.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα