Διαβεβαιώσεις πήρε ο Βενιζέλος για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας

Την διαβεβαίωση του Γενικού Διευθυντή του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) προς τους επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων περιβαλλοντικών οργανώσεων του κόσμου ότι τα χημικά όπλα του Συριακού οπλοστασίου δεν θα καταστραφούν και δεν θα απορριφθούν στη Μεσόγειο θάλασσα μετέφερε προς τον Αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο ο Γενικός Διευθυντής της Greenpeace Ελλάδος, Νίκος Χαραλαμπίδης,

ο οποίος επικοινώνησε μαζί του στo Μοντρέ της Ελβετίας όπου βρίσκεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Χαραλαμπίδης επικοινώνησε με τον κ.Βενιζέλο και του επιβεβαίωσε ότι οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, Greenpeace, Oceanica και WWF, ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν θα απορριφθεί στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο επικεφαλής του OPCW ενημέρωσε τις τρεις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι επελέγη η διαδικασία της υδρολύσεως εν πλω, καθώς «δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα να πραγματοποιηθεί στην ξηρά», όπως ελέχθη χαρακτηριστικώς.

Για το ίδιο θέμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε ενημερωθεί από τον Γερμανό ομόλογό του κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το προϊόν της υδρολύσεως και να ολοκληρωθεί η καταστροφή του στη Γερμανία.

Τέλος στο Μοντρέ όπου βρίσκεται ο κ. Βενιζέλος είχε σχετική συζήτηση και με την Ιταλίδα ομόλογό του, με την οποία συμφωνήθηκε η αποστολή επιστολής προς τον διευθυντή του OPCW, ενώ ζήτησε και από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ να ενεργήσει στο όνομα του Συμβουλίου, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, από πλευράς ΟΗΕ και OPCW, για την ασφάλεια και προστασία του Μεσογειακού περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία μεταφοράς και καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα