Διάσωση πολυτραυματία ορειβάτη από τα Τζουμέρκα από ελικόπτερο του ΠΝ

Μία εξαιρετικά δύσκολη διάσωση τραυματισμένου ορειβάτη, τη δεύτερη συνεχόμενη σε ισάριθμες μέρες, πέτυχε σήμερα άλλο ένα ελικόπτερο S-70B-6 “AegeanHawk” του Πολεμικού Ναυτικού, σε μία επιχείρηση που διήρκεσε συνολικώς 8 ολόκληρες ώρες και περιελάμβανε δύο ανεφοδιασμούς καυσίμων στην 131 Σμηναρχία Μάχης στο Άκτιο.

Πιο συγκεκριμένα. Σήμερα το μεσημέρι, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διασώσεως (ΕΚΣΕΔ), ελικόπτερο S-70B-6 “AegeanHawk”της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού (ΔΕΝ) του Αρχηγείου Στόλου διέσωσε τραυματισμένο ορειβάτη από τα

όρη Τζουμέρκα, σε υψόμετρο 2100 μέτρων (περίπου 6.400 πόδια). Το ελικόπτερο του ΠΝ μετέφερε με ασφάλεια τον τραυματισμένο ορειβάτη στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας της Ηπείρου.
Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει με σχετικό διερευνητικό ερώτημα του ΓΕΕΘΑ προς τη ΔΕΝ τα ξημερώματα σήμερα περί του αν μπορούν να αναλάβουν την επιχείρηση διασώσεως στα όρη Τζουμέρκα, σε υψόμετρο 2100 μέτρων, αφού το μονοκινητήριο ελικόπτερο ΑΒ-205 της ΠΑ, δεν μπορεί να πετάξει σε τέτοιο υψόμετρο. Η ΔΕΝ αποδέχτηκε το αίτημα και το ελικόπτερο ετοιμότητος απογειώθηκε με κυβερνήτη έναν Ανθυποπλοίαρχο Χειριστή Ειδικής Μονιμότητος του ΠΝ. Το ελικόπτερο πέταξε μέχρι το Άκτιο, όπου ανεφοδιάστηκε με καύσιμα και μετά ξεκίνησε για την εκτέλεση της αεροδιακομιδής με αντίξοες καιρικές συνθήκες αφού εκτός από το υψόμετρο υπήρχε στο υψόμετρο αυτό πυκνή νέφωση. Μετά από τέσσερις συνολικώς ανεπιτυχείς προσπάθειες και άλλον ένα ανεφοδιασμό, έγινε δυνατή η διάσωση του πολυτραυματία ορειβάτη, ο οποίος είχε σπασμένα χέρια, πόδια και πλευρά και του οποίου η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί από τους διασώστες της ΕΜΑΚ.
Συγχαρητήρια σε όλους όσοι έφεραν σε πέραν την εξαιρετικά δύσκολη αυτή αποστολή.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα