Διασχίστε την παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη με τα... πόδια!

Διασχίστε την παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη με τα πόδια! Μια μοναδική εμπειρία κατά την οποία θα ανακαλύψετε την φιλοξενία της Σιβηρίας και θα περπατήσετε στην επιφάνεια του νερού και θα νοιώσετε κυριολεκτικά ότι είστε στην άκρη της γης.

Η παλαιότερη (25 εκατ. χρόνων) και πιο βαθιά λίμνη του κόσμου (1680 μ.) είναι η λίμνη Βαϊκάλη και βρίσκεται στη νότιο Σιβηρία κοντά στη πόλη Ιρκούτσκ. Η λίμνη Βαϊκάλη δεν είναι μόνο η αρχαιότερη με ηλικία γύρω στα 30 εκατομμύρια χρόνια αλλά και η δεύτερη πιο ογκώδες λίμνη, μετά την Κασπία Θάλασσα.

Τροφοδοτείται

από 300 ποτάμια και αν για κάποιο λόγο αποξηραίνονταν θα χρειαζόταν, για έναν ολόκληρο χρόνο, όλα τα ποτάμια του κόσμου να ρέουν σ' αυτή για να ξαναγεμίσει. Στο εσωτερικό της φιλοξενεί 22 νησιά με μεγαλύτερο το νησί Οχλόν.

Χάρη στο μέγεθος της και μόνο, η λίμνη είναι γνωστή ως ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά θαύματα της γης μια και μόνη της περιέχει το ένα πέμπτο των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού.

Το χειμώνα, για περίπου πέντε μήνες από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο, η Βαϊκάλη παγώνει σε τέτοιο σημείο που ο Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος για συντομία περνάει πάνω από την επιφάνεια της.

Στην περιοχή ο άνεμος σε συνδυασμό με την διαφορά της θερμοκρασίας, το παγετό και τον ήλιο δημιουργούν μια παράξενη κρούστα στον πάγο.

Το εκπληκτικό είναι ότι ο πάγος είναι τόσο διαφανής, που μπορείς να δεις σε βάθος 50 μέτρων, να λάμπει κάτω από το φως του ήλιου.

Την ημέρα τα κομμάτια πάγου παίρνουν ένα υπέροχο τυρκουάζ χρώμα και θυμίζουν θραύσματα πολύ ακριβού κρυστάλλου.

Ολόκληρη η περιοχή είναι τόπος ασύγκριτης ομορφιάς και μοναδικής βιοποικιλότητας αφού υπολογίζεται ότι φιλοξενεί πάνω από 2500 χιλιάδες είδη ζώων, φυτών, ψαριών και μικροοργανισμών εκ των οποίων τα περισσότερα δε συναντιούνται σε καμιά άλλη λίμνη παγκοσμίως.

Ανάμεσα τους και η φώκια της Βαϊκάλης που είναι το μόνο είδος φώκιας στον κόσμο που ζει αποκλειστικά σε γλυκό νερό και αποτελεί και το σύμβολο της λίμνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα